Η ΕΕ κατασκεύασε ρεκόρ 17 GW νέας αιολικής ενέργειας το 2023, ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με το 2022, αλλά δεν αρκεί για να επιτύχει τους στόχους της ΕΕ για το 2030, δήλωσε η WindEurope. Ο βιομηχανικός οργανισμός διαπίστωσε επίσης ότι ο κλάδος αποτελούσε το 19% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη στην Ευρώπη πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της WindEurope, η ΕΕ κατασκεύασε 17 GW νέων

 

αιολικών πάρκων το 2023 – 14 GW στην ξηρά και 3 GW υπεράκτια. Αυτοί οι αριθμοί είναι ελαφρώς αυξημένοι σε σχέση με το 2022 και είναι οι περισσότεροι που έχει δημιουργήσει ποτέ η ΕΕ σε ένα μόνο έτος, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ κάτω από τα 30 GW ετησίως που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου του 2030.
Η Γερμανία κατασκεύασε τη μεγαλύτερη χωρητικότητα, ακολουθούμενη από την Ολλανδία και τη Σουηδία. Η Ολλανδία πρωτοστάτησε στις υπεράκτιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του 1,5 GW Hollandse Kust Zuid που είναι σήμερα το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο.

Η IEA εκτιμά ότι η Ευρώπη θα κατασκευάζει 23 GW ετησίως νέου ανέμου το 2024-2028. Οι ενέργειες που ορίζονται στο πακέτο αιολικής ενέργειας της ΕΕ θα πρέπει να προσφέρουν σημαντική αύξηση στην ετήσια δόμηση και να ενισχύσουν την αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας της Ευρώπης, δήλωσε η WindEurope. Η εθνική εφαρμογή των δράσεων είναι καθοριστικής σημασίας.

Για το σκοπό αυτό, η δέσμευση να παραδοθεί το πακέτο αιολικής ενέργειας που υπέγραψαν 26 υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πριν από τα Χριστούγεννα στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Αιολικής Ενέργειας ήταν κρίσιμη, δήλωσε ο εμπορικός οργανισμός. Οι βασικές δράσεις περιλαμβάνουν την περαιτέρω απλούστευση των αδειών, βελτιώσεις στο σχεδιασμό των δημοπρασιών για την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων και δημόσια οικονομική στήριξη για την κατασκευή ανεμογεννητριών και βασικές υποδομές.

Μαζί με το 19% της αιολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη στην ΕΕ πέρυσι, η WindEurope διαπίστωσε ότι η υδροηλεκτρική ενέργεια ήταν 13%, η ηλιακή το 8% και η βιομάζα 3%. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανήλθαν συνολικά στο 44% της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη, σύμφωνα με στοιχεία της.

Η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από 1 GW ανέμου συνέχισε να αυξάνεται. Ο «συντελεστής χωρητικότητας» των νέων χερσαίων αιολικών πάρκων κυμαίνεται πλέον από 30%-48%, και η νέα υπεράκτια αιολική ενέργεια βρίσκεται σταθερά στο 50% που βρήκε το σώμα της βιομηχανίας. Ο συντελεστής χωρητικότητας μετρά πόση απόδοση λαμβάνετε από μια μονάδα χωρητικότητας και ποικίλλει μεταξύ διαφορετικών τεχνολογιών.