Έρχονται Επενδύσεις 1 Τρις Δολ. Παγκοσμίως στον Τομέα του LNG την Επόμενη Δεκαετία

Έρχονται Επενδύσεις 1 Τρις Δολ. Παγκοσμίως στον Τομέα του LNG την Επόμενη Δεκαετία
energia.gr
Δευ, 15 Ιανουαρίου 2024 - 16:41

Ένα κύμα νέων έργων εξαγωγής LNG αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα σε μια δεκαετία, με τις ΗΠΑ και το Κατάρ να είναι υπεύθυνα για τα μισά από τα έργα που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την έκθεση LNG 2023 της δεξαμενής σκέψης Global Energy Monitor (GEM), με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, έργα εξαγωγών και εισαγωγών LNG παγκοσμίως, συνολικής ετήσιας χωρητικότητας 917 εκατομμυρίων τόνων και 705 εκατομμυρίων τόνων, αντίστοιχα, βρίσκονται σε εξέλιξη

με τις σχετικές επενδύσεις να αγγίζουν συνολικά περίπου το 1 τρις δολ.

Επί του παρόντος, έργα εξαγωγών συνολικής δυναμικότητας 192,7 εκατομμυρίων τόνων ετησίως βρίσκονται υπό κατασκευή και έργα LNG που θα παρέχουν συνολική ικανότητα εισαγωγής 203 εκατομμυρίων τόνων ετησίως βρίσκονται υπό κατασκευή. Τα υπόλοιπα προγραμματισμένα έργα LNG βρίσκονται σε προκατασκευαστικά στάδια ανάπτυξης.

Σε Ασία και Ευρώπη προγραμματίζονται σήμερα τα περισσότερα νέα έργα εισαγωγής LNG, με τις δύο αυτές ηπείρους να φιλοξενούν περίπου το 90% του συνόλου της νέας δυναμικότητας υπό ανάπτυξη.

Ωστόσο, η ζήτηση LNG στην Ευρώπη μπορεί να είναι βραχύβια καθώς υλοποιεί την ατζέντα της για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και η ανταπόκριση στις τιμές εκ μέρους πολλών ασιατών εισαγωγέων μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση τις προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης LNG.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα εξαγωγικά έργα αξίας 118 δισεκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονται υπό κατασκευή θα μπορούσαν να αποτύχουν να αποσβέσουν τις αρχικές τους επενδύσεις κατά τη λειτουργία τους, εάν οι κυβερνήσεις επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους τους. Με την περυσινή κρίση ενεργειακής ασφάλειας λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και τη δέσμευση της ΕΕ να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, η έκθεση της GEM υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έσπευσαν να αντλήσουν LNG από την αγορά spot και σχεδιάσαν σειρά νέων προτεινόμενων έργων εισαγωγής LNG, ενώ η παγκόσμια κρίση φυσικού αερίου που ακολούθησε έδωσε νέα ώθηση σε πρότζεκτ για νέους τεράστιους τερματικούς σταθμούς εξαγωγών LNG στις ΗΠΑ.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα αυτής της μεταβαλλόμενης παγκόσμιας δυναμικής φέτος άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά όταν επτά τερματικοί σταθμοί LNG άρχισαν να λειτουργούν στην Ευρώπη, αυξάνοντας την ικανότητα εισαγωγής της περιοχής κατά σχεδόν το ένα πέμπτο. Επιπλέον, τρία εξαγωγικά έργα των ΗΠΑ, που ισοδυναμούν με το ήμισυ περίπου της υπάρχουσας εξαγωγικής ικανότητας της χώρας, έφτασαν στο στάδιο της τελικής επενδυτικής απόφασης.

Η αναμενόμενη επένδυση κεφαλαίου για έργα εισαγωγών είναι 190 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το αντίστοιχο ποσό για έργα εξαγωγών εκτιμάται στα 878 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πρωταγωνιστούν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ πρωταγωνιστούν ανάμεσα στις χώρες που κατασκευάζουν νέους τερματικούς σταθμούς εξαγωγών, με εξαγωγές 336,9 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως, ακολουθούμενες από τη Ρωσία με 164,1 εκατομμύρια τόνους, τον Καναδά με 75,6 εκατομμύρια τόνους, το Μεξικό με 69,3 εκατομμύρια τόνους και το Κατάρ με 49 εκατομμύρια τόνους.

Η Ασία κυριαρχεί στη νέα δυναμικότητα εισαγωγής, με τη μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα υπό ανάπτυξη σε ετήσια βάση στους 454 εκατ. τόνους. Ακολουθεί η Ευρώπη με 183 εκατ. τόνους, η Κίνα με 267,9 εκατ. τόνους, η Ινδία με 75,2 εκατ. τόνους και η Γερμανία με 65,4 εκατ. τόνους.

Σχολιάζοντας την έκθεση στο AA, ο αναλυτής της GEM Research Robert Rozansky συνόψισε τους κινδύνους για τις νέες επενδύσεις LNG ως εξής: «Η παγκόσμια κρίση φυσικού αερίου του περασμένου έτους έδειξε ότι το LNG είναι ένας αναξιόπιστος και ασταθής πόρος και επιβάλλει τεράστιο κόστος στις χώρες που βασίζονται στο LNG για ενέργεια. Εν τω μεταξύ, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια έχουν ήδη ξεπεράσει την ενέργεια με αέριο σε πολλά μέρη του κόσμου και οι ΑΠΕ αναμένεται να γίνουν φθηνότερες με την πάροδο του χρόνου».

Ωστόσο, τόνισε ότι το LNG κατέχει μεγαλύτερο μερίδιο στο παγκόσμιο εμπόριο φυσικού αερίου σε σχέση με το φυσικό αέριο μέσω αγωγών, με διεθνείς εκθέσεις να επιβεβαιώνουν ότι το μερίδιο του LNG στο εμπόριο φυσικού αερίου αυξήθηκε στο 51% το 2022 σε σχέση με 46% το προηγούμενο έτος.