Το πρώτο πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, το Hywind Scotland, θα τεθεί εκτός λειτουργίας για τρεις έως τέσσερις μήνες για "βαριά συντήρηση". Ο φορέας εκμετάλλευσης της Hywind Scotland, ο νορβηγικός κολοσσός Equinor, αναφέρει ότι τα λειτουργικά δεδομένα έχουν δείξει ότι οι ανεμογεννήτριες της χρειάζονται εργασίες συντήρησης. Το πιλοτικό έργο βρίσκεται σε λειτουργία από το 2017. Οι πέντε ανεμογεννήτριες της Siemens Gamesa θα

ρυμουλκηθούν στη Νορβηγία αυτό το καλοκαίρι. Εκπρόσωπος της Equinor δήλωσε: "Πρόκειται για την πρώτη τέτοια επιχείρηση για πλωτό πάρκο και η ασφαλέστερη μέθοδος για να γίνει αυτό είναι να ρυμουλκηθούν οι ανεμογεννήτριες στην ακτή και να εκτελεστούν οι εργασίες σε προστατευμένες συνθήκες".

Το έργο θα αναλάβει η Νορβηγική Wergeland Group. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Το Wergeland είναι το πλησιέστερο λιμάνι με εμπειρία σε κατασκευές για υπεράκτια αιολική ενέργεια και επαρκές βάθος νερού που μπορεί να εξυπηρετήσει αυτές τις ανεμογεννήτριες».

Ως το πρώτο πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, το Hywind Scotland έχει πρωτοπορήσει για πολύ μεγαλύτερα πλωτά αιολικά πάρκα που βρίσκονται τώρα στα σκαριά.

Οι πέντε πλωτές ανεμογεννήτριές του έχουν συνολική ισχύ 30 μεγαβάτ (MW). Παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει το ισοδύναμο 34.000 νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το μέγιστο ύψος κάθε τουρμπίνας, από βάση σε στρόβιλο, είναι 253 μέτρα (830 πόδια).

Το Hywind Scotland, στα ανοικτά των ακτών του Peterhead, το ανατολικότερο σημείο στην ηπειρωτική Σκωτία, στο Aberdeenshire, βρίσκεται σε βάθος νερού 95-120 μέτρων.

Η Equinor ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2022, όταν η Hywind Scotland έγινε πέντε ετών, ότι ήταν το υπεράκτιο αιολικό πάρκο με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, επιτυγχάνοντας συντελεστή χωρητικότητας ισχύος 54% κατά τη διάρκεια των πέντε ετών λειτουργίας της.