Η BP πάντα εμπιστευόταν τους δικούς της ανθρώπους. Ως πρώην επικεφαλής του προσωπικού του πρώην επικεφαλής της BP Bob Dudley, ο Murray Auchincloss γνωρίζει τις πιέσεις που συνεπάγεται η διοίκηση μιας εταιρείας που τα τελευταία 15 χρόνια σπάνια βρισκόταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η θητεία του ως κορυφαίος υποδιοικητής του Dudley είναι μία από τις πολλές που είχε ο Auchincloss σε μια καριέρα δύο και πλέον δεκαετιών

στην BP, στην οποία ο 53χρονος εντάχθηκε όταν η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου συγχωνεύθηκε με την αμερικανική Amoco το 1998.

Ο Καναδός διοικούσε προσωρινά την BP μετά την αιφνίδια αποχώρηση του Bernard Looney τον Σεπτέμβριο, επειδή δεν αποκάλυψε τις σχέσεις του παρελθόντος με συναδέλφους στην εταιρεία.

Η απόφαση του προέδρου της BP Helge Lund και του διοικητικού συμβουλίου να αναθέσουν τη θέση του Auchincloss σε μόνιμη βάση διατηρεί την παράδοση της εταιρείας να μην επιλέγει ποτέ έναν ξένο για την ανώτατη θέση.

Σηματοδοτεί επίσης ότι η BP θα επιμείνει στη στρατηγική, που σχεδίασε και εκτέλεσε ο Looney, της στροφής προς πιο πράσινες μορφές ενέργειας, ακόμη και όταν οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν υψηλές.

Σε μια από τις λίγες δημόσιες εμφανίσεις του ως προσωρινός επικεφαλής, ο Auchincloss δήλωσε στους μετόχους σε μια ημέρα επενδυτών στο Ντένβερ τον Οκτώβριο: "Η στρατηγική, το οικονομικό πλαίσιο και η φιλοδοξία του καθαρού μηδενικού κέρδους παραμένουν αμετάβλητες".

Ο Paul Cheng, αναλυτής της Scotiabank, δήλωσε ότι η αναβάθμιση του Auchincloss, ο οποίος ήταν οικονομικός διευθυντής της BP από τον Ιούλιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2023, ήταν μια "προφανής κίνηση".

"Οποιοσδήποτε εξωτερικός διορισμός θα χρειαζόταν έξι έως εννέα μήνες για να γνωρίσει τους ανθρώπους στην εταιρεία και να σταθεί στα πόδια του", είπε.

Ο Auchincloss, η τέταρτη γενιά της οικογένειάς του που εργάζεται στον κλάδο της ενέργειας, ξεκίνησε την καριέρα του στην Amoco το 1992, αφού αποφοίτησε με πτυχίο οικονομικών από το Πανεπιστήμιο του Calgary. Πήρε τα διπλώματα του Chartered Financial Analyst στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια και ανέβηκε στην Amoco ως φορολογικός αναλυτής πριν μετακομίσει στο Λονδίνο μετά τη συγχώνευση της BP.

Ακολούθησαν θητείες στο Τέξας και τη Σκωτία ως επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της εταιρείας για το φυσικό αέριο της Βόρειας Αμερικής και τη Βόρεια Θάλασσα, αντίστοιχα. Προήχθη σε οικονομικό διευθυντή των upstream δραστηριοτήτων της BP το 2015, πριν γίνει οικονομικός διευθυντής ολόκληρου του ομίλου το 2020.

Ο Auchincloss χαίρει γενικά καλής εκτίμησης από τους επενδυτές και τους αναλυτές. Από τον Σεπτέμβριο, το μήνυμά του ήταν ένα μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας. Στο πετρελαϊκό συνέδριο Adipec στο Άμπου Ντάμπι τον Οκτώβριο, ο Auchincloss δήλωσε ότι είναι "αρκετά αισιόδοξος" για την κατεύθυνση της εταιρείας.

"Για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια, μπορώ να αισθανθώ την ευθυγράμμιση μεταξύ των μετόχων, μεταξύ των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε και της εταιρείας μας", δήλωσε στους συνέδρους.

Όμως, με την απόδοση της μετοχής της BP να υπολείπεται της αντίστοιχης της ανταγωνίστριας Shell τους τελευταίους 12 μήνες και με την ταχύτητα της προώθησής της στην πράσινη ενέργεια να αμφισβητείται, ο διορισμός ενός εσωτερικού συνεργάτη μπορεί να απογοητεύσει ορισμένους.

"Ο Μurrey είναι δημοφιλής - έχει μεγάλη εκτίμηση στη Wall Street. Αλλά είναι προφανώς μέρος του συνολικού οικοδομήματος της BP, το οποίο δεν ήταν αυτό που λέμε ...μια ιστορία επιτυχίας", δήλωσε ο Paul Sankey, αναλυτής πετρελαίου στην Sankey Research. "Δεν είναι απαραίτητα η σωστή απόφαση, διότι η BP χρειάζεται ριζικό μετασχηματισμό κατά την άποψή μου. Ιδανικά, θα ήταν καλό να έμπαινε φρέσκο αίμα, όπως έκανε η Exxon με την Kathy Mikells ως CFO", πρόσθεσε, αναφερόμενος στο στέλεχος που ο μεγάλος πετρελαϊκός όμιλος των ΗΠΑ απέσπασε από τον όμιλο ποτών Diageo το 2021.

Αν και δεν διαθέτει την επιχειρησιακή εμπειρία των προκατόχων του, ο Auchincloss τόνισε την Τετάρτη την ανάγκη η BP να δημιουργήσει αποδόσεις για τους επενδυτές.

"Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η εστίασή μας πρέπει να παραμείνει στην παράδοση, λειτουργώντας με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, εκτελώντας με πειθαρχία και εστιάζοντας πάντα στις αποδόσεις", δήλωσε.