Ο Όμιλος PGE και η Ørsted υπέγραψαν συμφωνία με την GE Vernova, που εκπροσωπείται στην Πολωνία από την GE Power Sp. και την κοινοπραξία Polimex Mostostal, για την κατασκευή της χερσαίας υποδομής που είναι απαραίτητη για την εξαγωγή ενέργειας από το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Baltica 2 ισχύος 1,5 GW στην πολωνική Βαλτική Θάλασσα.

 

 

Η υποδομή χερσαίας σύνδεσης για το Baltica 2 θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Πομερανίας, στην Πολωνία.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη υποσταθμού μετασχηματιστή υψηλής τάσης 275/400 kV και χερσαίων καλωδίων εξαγωγής που είναι απαραίτητες για τη μετάδοση ισχύος στο Πολωνικό Σύστημα Ενέργειας.

Οι πρώτες κατασκευαστικές εργασίες προγραμματίζονται να αρχίσουν φέτος, ενώ οι δοκιμές και η τοποθέτηση της υποδομής σύνδεσης στο διαδίκτυο έχει προγραμματιστεί για το 2026 και το 2027.

«Με τη χερσαία σύνδεση ξεκινά η κατασκευή ενός υπεράκτιου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. Η οριστικοποίηση αυτής της σύμβασης ήταν δυνατή χάρη στους ειδικούς της PGE Baltica, της θυγατρικής μας εταιρείας που αναπτύσσει το υπεράκτιο πρόγραμμα του Ομίλου PGE», δήλωσε ο Wojciech Dąbrowski, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της PGE Polska Grupa Energetyczna.

«Το Baltica 2 θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται η περιοχή της Πομερανίας, η οποία ως επί το πλείστον προμηθεύεται επί του παρόντος από τη νότια Πολωνία. Η πρόσθετη πηγή θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρης της χώρας. Η πρώτη ηλεκτρική ενέργεια από το Baltica 2 θα τροφοδοτηθεί στο πολωνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας το 2027.

Η Ørsted και η PGE αναμένουν να ολοκληρώσουν την κατασκευή του 1,5 GW Baltica 2 μέχρι το τέλος του 2027, ενώ το 1 GW Baltica 3 αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Με κοινή ισχύ 2,5 GW, τα Baltica 2 και Baltica 3 θα δημιουργήσουν το Baltica Offshore Wind Farm.

Το έργο, το οποίο θα περιλαμβάνει 107 ανεμογεννήτριες Siemens Gamesa 14 MW, θα αναπτυχθεί στο πολωνικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Πολωνίας μεταξύ Łeba και Ustka.