Η Κίνα, σε Κόμικς, Προειδοποιεί για Εξωτερικές Απειλές κατά των Σπάνιων Γαιών της

Η Κίνα, σε Κόμικς, Προειδοποιεί για Εξωτερικές Απειλές κατά των Σπάνιων Γαιών της
energia.gr
Τετ, 24 Ιανουαρίου 2024 - 10:20

Η υπηρεσία πληροφοριών της Κίνας δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα κόμικ με ξένους χαρακτήρες που εξάγουν κρυφά σπάνιες γαίες, σε μια ιστορία που απεικονίζει τα στρατηγικά μέταλλα της χώρας υπό την απειλή πόθων «υπερπόντιων οργανώσεων». Το κόμικ, που 

δημοσιεύτηκε την Κυριακή στον επίσημο λογαριασμό WeChat του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας, έδειξε αξιωματικούς ασφαλείας να αποκαλύπτουν «ύποπτες» δραστηριότητες εξερεύνησης και χαρτογράφησης από μια ομάδα ανθρώπων που υποτίθεται ότι έκαναν έρευνες για την ανάπτυξη ακινήτων.

Καμία ξένη κυβέρνηση ή υπηρεσίες δεν κατονομάστηκαν στο κόμικ και το υπουργείο δεν διευκρίνισε ότι θα πάρει κάποιο μέτρο για την αντιμετώπιση του ξένου «ενδιαφέροντος» για τις σπάνιες γαίες της Κίνας.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών στον κόσμο που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% της παγκόσμιας εξευγενισμένης παραγωγής, πέρυσι εισήγαγε περιορισμούς στις εξαγωγές των στοιχείων γερμάνιο και γάλλιο, που χρησιμοποιούνται ευρέως στον τομέα παραγωγής τσιπ, επικαλούμενη την ανάγκη προστασίας της εθνικής ασφάλειας και συμφερόντων.

Απαγόρευσε επίσης την εξαγωγή τεχνολογίας για την κατασκευή μαγνητών σπάνιων γαιών, επιπλέον απαγόρευση της τεχνολογίας εξόρυξης και διαχωρισμού σπάνιων γαιών.

Οι περιορισμοί έχουν πυροδοτήσει φόβους ότι η προμήθεια σπάνιων γαιών μπορεί να πυροδοτήσει εντάσεις με τη Δύση, ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατηγορούν την Κίνα ότι χρησιμοποιεί οικονομικό εξαναγκασμό για να επηρεάσει άλλες χώρες. Το Πεκίνο από την πλευρά του, αρνείται αυτόν τον ισχυρισμό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει στο παρελθόν περιορισμούς στην πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένα τσιπ και εργαλεία κατασκευής τσιπ που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν καινοτομίες στην τεχνητή νοημοσύνη και σε εξελιγμένους υπολογιστές για τον στρατό της.

Οι σπάνιες γαίες, που χρησιμοποιούνται ευρέως σε λέιζερ, στρατιωτικό εξοπλισμό και ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, έχουν αυξηθεί σε ζήτηση μαζί με την ταχεία ανάπτυξη νέων ενεργειακών οχημάτων, αιολικής ενέργειας και κλιματιστικών inverter.

«Καθώς η τεχνολογία αναπτύσσεται με άλματα και όρια, ορισμένα πρωτογενή ορυκτά έχουν γίνει σπάνιοι στρατηγικοί πόροι», είπε ένας αστυνομικός χαρακτήρας στο κόμικ.

«Η Κίνα διαθέτει πλούσιους πόρους αυτών των ορυκτών. Οργανισμοί του εξωτερικού έχουν ήδη στρέψει τα μάτια τους πάνω τους».

Η ιστορία που δημοσιεύθηκε διαδραματίζεται στη φανταστική περιοχή εξόρυξης Xishan - που περιγράφεται ως μια περιοχή πλούσια σε κρίσιμα και σπάνια κοιτάσματα ορυκτών που θα μπορούσε να φέρει ανακαλύψεις στην τεχνολογία υπερ-ημιαγωγών - το κόμικ απεικονίζει δύο αξιωματικούς που στάλθηκαν στην περιοχή μυστικά ως χαμένοι πεζοπόροι για να συλλέξουν πληροφορίες.

Οι ελεγχόμενες από το κράτος Global Times περιέγραψαν το κόμικ ως υπογράμμιση της σημασίας της διαφύλαξης βασικών ορυκτών πόρων, καθώς οι εμπορικές τριβές Κίνας-ΗΠΑ και οι παγκόσμιες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν μετατρέψει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για σπάνιες γαίες σε ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ άλλων, «πόθησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τους ορυκτούς πόρους σπάνιων γαιών της Κίνας».

«Έχουν καταφύγει ακόμη και σε διείσδυση, δωροδοκία και κατασκοπεία για να πετύχουν τους στόχους τους», ανέφερε η Global Times, επικαλούμενη τον Li Baiyang, αναπληρωτή καθηγητή σπουδών πληροφοριών στο Πανεπιστήμιο Nanjing