Η Μείωση των Απαιτήσεων του Ποσοστού Αποθεματικού της Κίνας Ενισχύει τις Αγορές

Η Μείωση των Απαιτήσεων του Ποσοστού Αποθεματικού της Κίνας Ενισχύει τις Αγορές
energia.gr
Πεμ, 25 Ιανουαρίου 2024 - 09:00

Τα μέτρα οικονομικής στήριξης στην Κίνα βοήθησαν να τονωθεί το κλίμα σε όλο το φάσμα των αγορών. Αυτό υποβοηθήθηκε από ένα ασθενέστερο δολάριο, το οποίο επίσης στήριξε την όρεξη των επενδυτών. Ο χαλκός ηγήθηκε του κλάδου των βασικών μετάλλων αφού το Πεκίνο παρουσίασε ένα σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας στον τραπεζικό του τομέα.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Pan Gongsheng, ανακοίνωσε ότι η τράπεζα θα μειώσει την απαίτηση αναλογίας αποθεματικών της Κίνας κατά 0,5 ppt. Αυτό αναμένεται να προσφέρει 1 τρισεκατομμύριο γιουάν μακροπρόθεσμης ρευστότητας στην αγορά. Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες προσδοκίες ότι οι κινεζικές αρχές θα εξετάσουν ένα νέο πακέτο μέτρων για τη σταθεροποίηση της πτώσης της αγοράς μετοχών.

Η καλύτερη από την αναμενόμενη οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ άφησε επίσης την αγορά πιο σίγουρη για τις προοπτικές ζήτησης. Αυτό έρχεται εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για διαταραχές του εφοδιασμού στον τομέα των μετάλλων. Ο χαλκός, το αλουμίνιο, το νικέλιο και ο ψευδάργυρος έχουν όλα προβλήματα προσφοράς στις αγορές τους.

Η αγορά σιδηρομεταλλεύματος παρασύρθηκε επίσης από την αισιοδοξία μετά την περικοπή στο RRR (Reserve Ratio Requirements-Απαιτήσεις του ποσοστού αποθεματικού) της Κίνας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιδηρομεταλλεύματος αυξήθηκαν περισσότερο από 2% με την ελπίδα ότι το Πεκίνο θα τονώσει τη δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα της χώρας. Αυτό έρχεται καθώς τα στοιχεία αποθέματος υποδηλώνουν ότι η ζήτηση παραμένει ασθενής. Τα αποθέματα χάλυβα στα μεγάλα κινεζικά χαλυβουργεία αυξήθηκαν 6,7% στα 15,4 εκατομμύρια τόνους στα μέσα Ιανουαρίου από τις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της China Iron and Steel Association.

Ο χρυσός σημείωσε πτώση, αφού τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ δημιούργησαν περαιτέρω αμφιβολίες για το πόσο σύντομα η Fed θα στραφεί σε νομισματική χαλάρωση. Οι αγορές ανταλλαγής τιμολογούν τώρα με πιθανότητα μικρότερη από 50% για μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε κέρδη μετά από μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Η εβδομαδιαία έκθεση της EIA έδειξε ότι τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 9,23 mbbl την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα την πτώση κατά 2,01mbbl στο κέντρο αποθήκευσης Cushing. Η διάθεση υποβοηθήθηκε από τα σχεδιαζόμενα μέτρα της κινεζικής κυβέρνησης να απελευθερώσει περισσότερα χρήματα για να τονώσει την ανάπτυξη. Ωστόσο, τα κέρδη ήταν περιορισμένα εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών για ισχυρή αύξηση της προσφοράς εκτός του ΟΠΕΚ. Ενώ η συμμαχία εξακολουθεί να εφαρμόζει τις πιο πρόσφατες περικοπές παραγωγής της, η προσφορά από τις ΗΠΑ, τη Νιγηρία και μια σειρά μικρότερων παραγωγών διατηρεί την αγορά σχετικά καλά εφοδιασμένη. Οι κίνδυνοι διαταραχών που προέρχονται από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς μειώνονται επίσης. Γίνεται αυξανόμενη συζήτηση για κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο μερών, με τα αραβικά έθνη να εργάζονται σε μια πρωτοβουλία που θα μπορούσε να προσφέρει στο Ισραήλ περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων με τα αραβικά κράτη.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου ανέκαμψαν μετά από ενδείξεις ότι οι αποστολές καθυστερούν εν μέσω εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα. Το Κατάρ ενημέρωσε ορισμένους ευρωπαίους αγοραστές για επαναπρογραμματισμένες αποστολές καθώς μεταφέρει τα δεξαμενόπλοια LNG μακριά από τα ταραγμένα νερά. Η κίνηση επιδεινώθηκε από ορισμένες ευκαιριακές αγορές μετά την πτώση 10% φέτος. Οι τιμές LNG της Βόρειας Ασίας σύρθηκαν επίσης υψηλότερα. Το πρόσφατο selloff προκάλεσε επίσης αυξημένο ενδιαφέρον από μικρότερους εισαγωγείς στην Κίνα και τη Νότια Κορέα.