Κονγκό: Κινέζοι θα Επενδύσουν έως και $7 δισ. σε Υποδομές για Μερίδιο στην Εξόρυξη Κοβαλτίου

Κονγκό: Κινέζοι θα Επενδύσουν έως και $7 δισ. σε Υποδομές για Μερίδιο στην Εξόρυξη Κοβαλτίου
energia.gr
Δευ, 29 Ιανουαρίου 2024 - 09:49

Κινεζικές κατασκευαστικές εταιρείες θα επενδύσουν έως και 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα υποδομής ως μέρος μιας συμφωνίας για την κοινοπραξία Sicomines copper and cobalt (χαλκού και κοβαλτίου) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, δήλωσαν το Σάββατο. Και τα δύο μέρη συμφώνησαν να διατηρήσουν την τρέχουσα δομή των μετοχών, ενώ οι Κινέζοι εταίροι η Sinohydro Corp και η China Railway Group Limited, θα καταβάλλουν το 1,2% των δικαιωμάτων ετησίως στο Κονγκό.  Η κυβέρνηση του προέδρου Felix Tshisekedi είχε επανεξετάσει τη συμφωνία που είχε συνάψει ο προκάτοχός του Joseph Kabila, βάσει της οποίας οι Κινέζοι  συμφώνησαν να κατασκευάσουν δρόμους και νοσοκομεία

με αντάλλαγμα το μερίδιο 68% στην κοινοπραξία με την κρατική εταιρεία εξόρυξης χαλκού και κοβαλτίου του Κονγκό, την Gecamines.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι Κινέζοι επενδυτές δεσμεύτηκαν να δαπανήσουν 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα υποδομής, αλλά ο κρατικός ελεγκτής - Inspection Generale des Finances (IGF) - πέρυσι ζήτησε να αυξηθεί η δέσμευση στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Tshisekedi έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές πριν από μια επίσκεψη στην Κίνα τον Μάιο του 2023. Είχε στόχο να αυξήσει το μερίδιο του Κονγκό στην κοινή επιχείρηση στο 70% από 32%.

«Είναι μια συμφωνία win-win», δήλωσε ο επικεφαλής της IGF Jules Alingete σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες.

Ο Ernest Mpararo, επικεφαλής της Ένωσης κατά της Διαφθοράς του Κονγκό, είπε ότι η ανακοίνωση ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός, αλλά επεσήμανε ότι η Sicomines παρέμεινε απαλλαγμένη από την καταβολή φόρων.

Επισήμανε επίσης τα χρήματα που οφείλονται στο πλαίσιο της τελευταίας συμφωνίας. Μια έκθεση του IGF του 2023 διαπίστωσε ότι μόνο 822 εκατομμύρια δολάρια από τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν υποσχεθεί οι κινέζοι για επενδύσεις υποδομής είχαν δαπανηθεί.

Το Κονγκό είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κοβαλτίου στον κόσμο, βασικό συστατικό στις μπαταρίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και κινητά τηλέφωνα. Είναι επίσης ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο. Ο τομέας εξόρυξής της κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από κινεζικές εταιρείες.

Ο Τσισεκέντι, ο οποίος κέρδισε μια δεύτερη θητεία τον Δεκέμβριο, είχε υπογράψει τη συμφωνία στην ομιλία του στην ορκωμοσία στις 20 Ιανουαρίου.