ΗΠΑ: Φρένο Μπάιντεν στις Αδειες για Έργα LNG υπό την Πίεση της Εκστρατείας για το Κλίμα

ΗΠΑ: Φρένο Μπάιντεν στις Αδειες για Έργα LNG υπό την Πίεση της Εκστρατείας για το Κλίμα
energia.gr
Δευ, 29 Ιανουαρίου 2024 - 10:57

Σε μια εκλογική για τις ΗΠΑ χρονιά, η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να σταματήσει επ' αόριστον τις εγκρίσεις για νέους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής LNG κατά μήκος της ακτογραμμής των ΗΠΑ, καταφέρνοντας πλήγμα σε μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία και δίνοντας μια νίκη στους ακτιβιστές για το κλίμα. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, με τον αριθμό των φορτίων που αποστέλλονται να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς από την πρώτη εξαγωγή από τη Λουιζιάνα το 2016. Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την πλήρη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία ενίσχυσε τη ζήτηση καθώς οι χώρες έψαχναν να αντικαταστήσουν

το φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Αλλά τα εργοστάσια υγροποίησης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της αμερικανικής βιομηχανίας έχουν γίνει στόχος για τους ακτιβιστές για το κλίμα που υποστηρίζουν ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη υποδομή θα βασιστεί στα ορυκτά καύσιμα για τις επόμενες δεκαετίες.

Η παύση από το Υπουργείο Ενέργειας θα σταματήσει προσωρινά τις εκκρεμείς αιτήσεις για 17 έργα που αναμένουν έγκριση ώστε να προχωρήσουν.

Η κίνηση έρχεται καθώς ο πρόεδρος Μπάιντεν εισέρχεται σε μια εκλογική χρονιά που θέλει να εξασφαλίσει την υποστήριξη νεότερων ψηφοφόρων που τον βοήθησαν να κερδίσει την πρώτη του θητεία. Πολλοί ένιωσαν απογοητευμένοι αφού η διοίκηση έδωσε το πράσινο φως στο έργο πετρελαίου Willow της ConocoPhillips σε ομοσπονδιακή γη στην Αλάσκα πέρυσι.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα εξετάσουμε προσεκτικά τις επιπτώσεις των εξαγωγών LNG στο ενεργειακό κόστος, στην ενεργειακή ασφάλεια της Αμερικής και στο περιβάλλον μας», είπε ο Μπάιντεν. «Αυτή η παύση στις νέες εγκρίσεις LNG βλέπει την κλιματική κρίση όπως είναι: την υπαρξιακή απειλή της εποχής μας».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώθηκε εκ των προτέρων για την ανακοίνωση των ΗΠΑ, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας. Λέγεται ότι η επανεξέταση συνεπαγόταν προσωρινή παύση στις εγκρίσεις μελλοντικών εξαγωγών και εξαίρεση για άμεσες έκτακτες ανάγκες εθνικής ασφάλειας. «Ως εκ τούτου, αυτή η παύση δεν θα έχει βραχυπρόθεσμες έως μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στην ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ», είπε ο αξιωματούχος.

«Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν οικοδομήσει μια σταθερή ενεργειακή εταιρική σχέση: δεσμευόμαστε πλήρως να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια, ενώ παράλληλα προχωράμε στην εσωτερική και παγκόσμια δράση για το κλίμα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ είπε στους δημοσιογράφους ότι καθώς οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ αυξάνονταν, ήταν «κρίσιμο» για το τμήμα της να «παραμείνει υπεύθυνος παράγοντας», καθώς εξέταζε εάν οι πρόσθετοι όγκοι ήταν «για το δημόσιο συμφέρον», μια απόφαση που απαιτείται σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

«Η παύση δεν θα επηρεάσει τις ήδη εγκεκριμένες εξαγωγές, ούτε θα επηρεάσει την ικανότητά μας να προμηθεύουμε τους συμμάχους μας στην Ευρώπη, την Ασία ή άλλους αποδέκτες ήδη εγκεκριμένων εξαγωγών», είπε.

Αν και το φυσικό αέριο είναι καθαρότερο από άλλα εναλλακτικά ορυκτά καύσιμα, εξακολουθεί να απελευθερώνει σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα - το πιο διαδεδομένο αέριο θερμοκηπίου - όταν καίγεται. Το μεθάνιο, το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου, έχει περισσότερη δύναμη παγίδευσης θερμότητας από το CO2 όταν διαρρέει στην ατμόσφαιρα.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι τα τρέχοντα οικονομικά και περιβαλλοντικά μοντέλα του τμήματος ενέργειας ήταν περίπου πέντε ετών και δεν αντιπροσώπευαν πλέον επαρκώς τις επιπτώσεις στο εγχώριο ενεργειακό κόστος ή τις τελευταίες εκτιμήσεις των εκπομπών.

Η διοίκηση πρόσθεσε ότι ήθελε να προφυλαχθεί από τους κινδύνους ρύπανσης για τις κοινότητες που ζουν κοντά σε νέες εξαγωγικές εγκαταστάσεις.

«Ένα από τα ερωτήματα που πρέπει να θέσουμε είναι — ποιος είναι ο αντίκτυπος όλου αυτού του πρόσθετου LNG στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε χώρες που ενδέχεται να αλλάξουν καύσιμα από άνθρακα σε LNG;» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας για την αναθεώρηση της διαδικασίας έγκρισής του από το υπουργείο ενέργειας.

«Ποιος είναι ο αντίκτυπος της δημιουργίας μόνιμων υποδομών σε χώρες που έχουν δηλώσει ότι μπορεί να απομακρυνθούν εντελώς από τα ορυκτά καύσιμα; Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα που πρέπει να εξετάσουμε, ποιες είναι οι επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για αυτό το επίπεδο εξαγωγών».

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν πέρυσι το Κατάρ και την Αυστραλία και έγιναν ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, το οποίο είναι φυσικό αέριο που ψύχεται και συμπυκνώνεται με τρόπο ώστε να μπορεί να μεταφέρεται οικονομικά με πλοία. Οι επτά τερματικοί σταθμοί που λειτουργούν μπορούν να παράγουν έως και 87 εκατ. τόνους ετησίως - αρκετοί για να καλύψουν τις συνδυασμένες ανάγκες σε φυσικό αέριο της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Πέντε ακόμη έργα που έχουν ήδη εγκριθεί και βρίσκονται υπό κατασκευή θα προσθέσουν άλλους 63 εκατ. τόνους δυναμικότητας ετησίως. Αναπτύσσονται από εταιρείες όπως η Cheniere Energy και η NextDecade που είναι εισηγμένη στη Νέα Υόρκη, καθώς και μια κοινοπραξία της QatarEnergy και της ExxonMobil.

Τα έργα αργότερα στην ουρά εμφανίζονται πλέον να έχουν σταματήσει εκτός εάν το τμήμα ενέργειας επανεκκινήσει τις εγκρίσεις. Αυτά περιλαμβάνουν το CP2 της Venture Global στη Λουιζιάνα, το οποίο προσέλκυσε επιπλέον έλεγχο από τους ακτιβιστές ως το μοναδικό μεγαλύτερο έργο LNG που έχει προταθεί μέχρι σήμερα.

Οι γερμανικές εταιρείες συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους πελάτες της Venture Global, καθώς η χώρα αυξάνει την ικανότητά της να εισάγει LNG από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η υποστηριζόμενη από το κράτος Securing Energy for Europe, η γερμανική εταιρεία διάδοχος της ρωσικής θυγατρικής Gazprom, υπέγραψε 20ετή σύμβαση για προμήθειες από το CP2 τον περασμένο Ιούνιο.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος δήλωσε ότι η τρέχουσα ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας δεν θα διακοπεί από την ανακοίνωση του Μπάιντεν.

Ωστόσο, τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνει η διακοπή στα σχέδια για σημαντική αύξηση των εισαγωγών LNG στο μέλλον. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στις ΗΠΑ», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο. «Δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμη εκτιμήσεις γιατί δεν κάνουμε εικασίες».

Η Venture Global νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προειδοποίησε ότι η διακοπή των εγκρίσεων έργων θα «σοκάρει την παγκόσμια αγορά ενέργειας, έχοντας τον αντίκτυπο μιας οικονομικής κύρωσης και θα στείλει ένα καταστροφικό μήνυμα στους συμμάχους μας ότι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στις ΗΠΑ»

Ο Τζον Κόρνιν, ένας Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την πολιτεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου του Τέξας, κατηγόρησε την αναθεώρηση του έργου ως μια μορφή «κλιματικής εγρήγορσης».

«Καθώς μαίνεται πολλαπλοί πόλεμοι και οι παγκόσμιες απειλές συνεχίζουν να εμφανίζονται, αυτή η γραφειοκρατική απόφαση εγκαταλείπει τους φίλους και τους συμμάχους μας, θέτει σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια και απειλεί την ενεργειακή μας βιομηχανία», τόνισε χαρακτηριστικά.