Πώς θα σας φαινόταν εάν η Ισπανία ονομαζόταν Βουρβονική Ισπανία και η Βρετανία Ουινδσορική Βρετανία από το όνομα των βασιλικών τους οίκων; Προφανώς, απαράδεκτο. Κι όμως, αυτό ισχύει για τη Σαουδική Αραβία, που ονομάστηκε έτσι από τον οίκο των Saud. Μερικοί γελάνε όταν διαβάζουν το πλήρες όνομα του διαδόχου του θρόνου. Πού να πεις Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν Αλ Σαούντ. Αλλά π.χ. το πλήρες όνομα του βασιλιά της Βρετανίας είναι Τσαρλς Φίλιπ Τζωρτζ Μάουντμπάττεν Ουίνσδορ!

Το γεγονός ότι οι μεγάλες δυνάμεις δέχτηκαν το όνομα μιας δυναστείας στο όνομα μιας χώρας δημιούργησε τετελεσμένο. Αυτό εδραιώθηκε το 1945 πάνω σε ένα πολεμικό πλοίο με τις ευλογίες Αμερικανού προέδρου Ρούζβελτ! Γιατί; Επειδή η μεγαλύτερη και πλουσιότερη εταιρία στον πλανήτη είναι η Saudi Aramco. Η Σαουδική Αραβία δεν ονομαζόταν πάντοτε έτσι. Το πρώτο κράτος που ίδρυσαν οι Σαούντ ήταν το 1727 με το όνομα “Εμιράτο της Ντρίγια”.

Μέχρι το 1932, η Σαουδική Αραβία δεν υπήρχε ως ονομασία. Το 1902, ο Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ με παράτολμη ενέργεια καταλαμβάνει το φρούριο Μασμάκ και κατόπιν πολλές πόλεις. Μια εικοσαετία αργότερα καταλαμβάνει και τις ιερές πόλεις Μέκκα και Μεδίνα. Κάπως έτσι ένωσε τις φυλές της περιοχής και στις 23 Σεπτεμβρίου 1932 η χώρα ονομάστηκε “Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας”, με σύνταγμα από το Κοράνι. Από τότε μέχρι και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το νεοσύστατο κράτος κινδύνεψε να διαλυθεί, αλλά επιβίωσε, λόγω του πετρελαίου και των δεσμών που ανέπτυξαν με μεγάλες δυτικές δυνάμεις.

(η συνέχεια στο slpress.gr)