Η Διεθνής Ένωση Φυσικού Αερίου Αποδοκιμάζει την Απόφαση Μπάιντεν να «Παγώσει» την Έγκριση Νέων Αδειών για Εγκαταστάσεις Εξαγωγής LNG

Η Διεθνής Ένωση Φυσικού Αερίου Αποδοκιμάζει την Απόφαση Μπάιντεν να «Παγώσει» την Έγκριση Νέων Αδειών για Εγκαταστάσεις Εξαγωγής LNG
energia.gr
Τετ, 31 Ιανουαρίου 2024 - 15:04

Η Διεθνής Ένωση Φυσικού Αερίου (IGU) εξέφρασε την αποδοκιμασία της για την απόφαση των ΗΠΑ να σταματήσουν μεγάλα έργα εξαγωγής LNG την Τρίτη, υποστηρίζοντας ότι ο περιορισμός των προμηθειών φυσικού αερίου στη διεθνή αγορά θα έχει το αντίστροφο αποτέλεσμα από τη μείωση των εκπομπών, στην οποία στοχεύει

Ειδικότερα, η IGU, με έδρα το Λονδίνο και η οποία έχει ως μέλη πάνω από 150 εταιρείες και ενώσεις εταιρειών από το χώρο του φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο, ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να παγώσει τις εγκρίσεις νέων αδειών για εγκαταστάσεις εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στέλνει ένα ανησυχητικό μήνυμα στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, δεδομένης της θέσης των ΗΠΑ ως του μεγαλύτερου εξαγωγέα LNG στον κόσμο.

Το LNG διαδραματίζει βασικό ρόλο στην αξιοπιστία του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος, κρατώντας υπό έλεγχο τις εκπομπές και αποκαθιστώντας το παγκόσμιο ισοζύγιο εφοδιασμού LNG, όπως τονίζει ο οργανισμός, προσθέτοντας ότι η ενεργειακή ασφάλεια απαιτεί να αντιμετωπιστεί το τρέχον και το προβλεπόμενο έλλειμμα.

«Η τρέχουσα δυναμική που βλέπουμε να ξεδιπλώνεται είναι άκρως ανησυχητική. Διαβρώνει αυτές τις θεμελιώδεις αρχές της αγοράς και θα βλάψει την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και τη μείωση των εκπομπών», δήλωσε ο Μενέλαος Υδραίος, γενικός γραμματέας της IGU.

Η απόφαση έρχεται σε μια εποχή που ο παγκόσμιος εφοδιασμός φυσικού αερίου παραμένει περιορισμένος και η αγορά είναι ευάλωτη σε μεγαλύτερη αστάθεια και κλιμάκωση των τιμών, σύμφωνα με την IGU.

«Παρά την πτώση των τιμών στην Ευρώπη και την Ασία, αυτές παραμένουν σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την κρίση. Όμως ο κόσμος δεν έχει περάσει ακόμα την κρίση. Μέχρι να τεθούν σε κυκλοφορία νέοι όγκοι LNG, η παγκόσμια αγορά θα κρέμεται από μια εύθραυστη ισορροπία μείωσης της ζήτησης και σταθερότητας στο τρέχον επίπεδο προσφοράς, ειδικά όταν πρόκειται για ευέλικτο LNG, το οποίο επιτρέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου σε απομακρυσμένες αγορές που το χρειάζονται», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ο περιορισμός της προσφοράς φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά δεν θα μειώσει τις εκπομπές. θα κάνει το αντίθετο», σύμφωνα με την IGU.

Όπως εξηγεί η Ένωση, τα τελευταία δύο χρόνια, οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου οδήγησαν στην απομάκρυνση από το αέριο στον άνθρακα και σε ρεκόρ εκπομπών άνθρακα όλων των εποχών ως συνέπεια του ρεκόρ στην κατανάλωση. Αυτό συμβαίνει παρά την πρωτόγνωρη αύξηση των ΑΠΕ και την “επιστροφή” της πυρηνικής ενέργειας το 2023, καθώς ο άνθρακας συνεχίζει άνθρακα να έχει, εδώ και δέκα χρόνια, μερίδιο 40% στις παγκόσμιες εκπομπές στον τομέα της ενέργειας.

Όπως τονίζεται, εξάλλου, ενώ το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, διευκολύνοντας την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα στην παγκόσμια οικονομία, ο ίδιος ο τομέας του φυσικού αερίου θα συνεχίσει επίσης να υπόκειται σε διαδικασία απαλλαγής από τον άνθρακα. «Αυτό είναι επιτακτική ανάγκη και καλούμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τη βιομηχανία να βρουν επείγουσες λύσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της δέσμευσης άνθρακα, των αερίων χαμηλών εκπομπών άνθρακα και των ανανεώσιμων πηγών. Τονίζουμε επίσης ότι απαιτείται διπλασιασμός της εξάλειψης των εκπομπών μεθανίου για να καταστεί δυνατή αυτή η μετάβαση», αναφέρει η IGU.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης στις 26 Ιανουαρίου να σταματήσει προσωρινά όλες τις εκκρεμείς εγκρίσεις εξαγωγών LNG λόγω ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα μελετήσει τις συνέπειες των εξαγωγών LNG στο ενεργειακό κόστος και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις κατά τη διάρκεια αυτής της παύσης.