Τα Αδύναμα Στοιχεία στην Κίνα Επιβαρύνουν το Κλίμα- Τα Αποθέματα από ΗΠΑ Πιέζουν το Αργό

Τα Αδύναμα Στοιχεία στην Κίνα Επιβαρύνουν το Κλίμα- Τα Αποθέματα από ΗΠΑ Πιέζουν το Αργό
energia.gr
Πεμ, 1 Φεβρουαρίου 2024 - 10:03

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία στην Κίνα επηρέασαν το κλίμα σε ολόκληρο τον κλάδο. Τα αυξανόμενα αποθέματα στον ενεργειακό τομέα συνέχισαν να ασκούν πτωτική πίεση στην αγορά ενέργειας. Οι τιμές των βασικών μετάλλων μειώθηκαν λόγω των στοιχείων που δείχνουν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο. Η έλλειψη ενός σήματος «στροφής» για την οικονομική ανάπτυξη

απογοήτευσε τους επενδυτές, με τον χαλκό να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση χαμηλότερα. Το αλουμίνιο υποχώρησε την τάση να τερματιστεί υψηλότερα μετά την απότομη άνοδο των παραγγελιών για το μέταλλο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου. Το σημάδι της ισχυρής ζήτησης ήρθε από την Ταϊβάν, όπου η Κίνα έχει μεγάλες περιφερειακές αποθήκες.

Τα αδύναμα εργοστασιακά στοιχεία επηρέασαν επίσης το κλίμα στην αγορά σιδηρομεταλλεύματος, όπως και η αυξημένη αβεβαιότητα στον τομέα των ακινήτων της Κίνας. Η αξία των πωλήσεων νέων κατοικιών από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων μειώθηκε 34,2% ετησίως στα 235 δισ. CNY, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της China Real Estate Information Corp.

Πετρέλαιο

Η αναμενόμενη αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ ώθησε τις τιμές του αργού πετρελαίου χαμηλότερα. Τα εμπορικά αποθέματα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,23 mbbl την περασμένη εβδομάδα, η πρώτη κατασκευή σε τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ. Τα αποθέματα βενζίνης σημείωσαν μια μέτρια αύξηση 1,2 mbbl σε νέο υψηλό σε σχεδόν τρία χρόνια. Αυτό μετριάστηκε κάπως από την πτώση των αποθεμάτων στο κέντρο αποθήκευσης στο Cushing, σημείο τιμολόγησης για το αργό πετρέλαιο WTI. Το κλίμα υποστηρίχθηκε επίσης από σχόλια του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Ο εκτελεστικός διευθυντής, Fatih Birol, δήλωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου πιθανότατα θα αυξηθεί κατά 2 MB/ημέρα το 2024, παρόμοια με την ανάπτυξη που επιτεύχθηκε το 2023. Προειδοποίησε επίσης ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι τουλάχιστον το 2030. Οι επιθέσεις με drone στα διυλιστήρια πετρελαίου της Ρωσίας οδήγησαν σε απότομη πτώση των εξαγωγών. Οι όγκοι ντίζελ μειώθηκαν κατά 23% ετησίως τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας. Οι εξαγωγές βενζίνης ήταν επίσης χαμηλότερες, με πτώση 37% ετησίως.

Φυσικό αέριο

Οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου κινήθηκαν ανοδικά εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Η αγορά ενέργειας παραμένει στα άκρα καθώς περιμένει μια απάντηση των ΗΠΑ στην επίθεση με drone εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στην Ιορδανία. Οι επιθέσεις των ανταρτών Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην εμπορική ναυτιλία ανάγκασαν τα δεξαμενόπλοια LNG να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και να ακολουθήσουν τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από την Αφρική. Αυτό τελικά συσφίγγει τη φυσική αγορά αυξάνοντας τον χρόνο παραμονής του αερίου στα πλοία. Αυτό φαίνεται ήδη στα δεδομένα, με λιγότερες αφίξεις δεξαμενών LNG στη βορειοδυτική Ευρώπη τον Φεβρουάριο. Αυτό θα μπορούσε να συμπέσει με δυνητικά ψυχρότερο καιρό, καθώς και να αυξήσει το αγοραστικό ενδιαφέρον από την Κίνα.

Τέλος το ασθενέστερο δολάριο βοήθησε στην άνοδο του χρυσού ενόψει της συνεδρίασης της FOMC (Federal Open Market Committee-Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς).