ΒΡ: Ξεκινά στο Αζερμπαϊτζάν το Μεγαλύτερο της Πρόγραμμα για Σεισμικές Έρευνες Πετρελαίου

ΒΡ: Ξεκινά στο Αζερμπαϊτζάν το Μεγαλύτερο της Πρόγραμμα για Σεισμικές Έρευνες Πετρελαίου
energia.gr
Πεμ, 1 Φεβρουαρίου 2024 - 16:25

Αντιμέτωπη με τη μείωση της παραγωγής από το κύριο κοίτασμα πετρελαίου Azeri-Chirag-Guneshli (ACG) του Αζερμπαϊτζάν, η BP, η οποία είναι η εταιρεία εκμετάλλευσης του εν λόγω πεδίου, ξεκίνησε το μεγαλύτερο «παγκοσμίως», όπως αναφέρει, πρόγραμμα σεισμκών ερευνών που έχει ποτέ διεξαγάγει, με στόχο τη μεγιστοποίηση της παραγωγής

Οι νέες έρευνες, που ξεκίνησαν στις 23 Ιανουαρίου, αναμένεται να κοστίσουν 370 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε ετών και θα καλύψουν μια περιοχή 740 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εστιάζοντας στους ταμιευτήρες πετρελαίου Balakhany και Fasila, τους δύο κύριους ταμιευτήρες στο κοίτασμα ACG. Η ίδια η έρευνα θα διεξαχθεί από τον υπεργολάβο Caspian Geo LLC με τη χρήση δύο εξειδικευμένων σκαφών, του Murovdag και του Guba, με 4D σεισμικά.

«Με τη δέσμευση για αυτήν την ευρείας κλίμακας σεισμική έρευνα, στοχεύουμε να αποκτήσουμε ολοκληρωμένη κατανόηση της αρχιτεκτονικής των ταμιευτήρων», δήλωσε η αντιπρόεδρος της BP για υπόγειες επιχειρήσεις στην περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Τουρκίας, Roshni Moosai. «Ελπίζουμε ότι η πιο ενημερωμένη τεχνολογία 4D που θα χρησιμοποιηθεί για αυτό το πρόγραμμα θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε περαιτέρω σε βάθος δεδομένα σχετικά με τους ταμιευτήρες, που θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε τρόπους για να ελαχιστοποιήσουμε τις μελλοντικές εκπλήξεις στα πηγάδια και να μεγιστοποιήσουμε την ανάκτηση πεδίου τις επόμενες δεκαετίες», πρόσθεσε.

Γενικά, οι σεισμικές έρευνες χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό νέων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αν και στην περίπτωση αυτή η BP επιβεβαίωσε ότι ο στόχος είναι μόνο να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των υφιστάμενων αποθεμάτων και όχι στον εντοπισμό νέων.

Μειωμένη παραγωγή

Η παραγωγή από το κοίτασμα πετρελαίου ACG ξεκίνησε το 1997 και κορυφώθηκε το 2010 σε περίπου 835.000 βαρέλια την ημέρα. Έκτοτε, η παραγωγή έχει μειωθεί σημαντικά, με τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα της BP να αναφέρουν ότι το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, η μέση παραγωγή ήταν μόλις 368.000 βαρέλια την ημέρα, μειωμένη κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πρόκειται γθα μια σοβαρή πτώση κερδών για την BP, η οποία εκμεταλλεύεται το κοίτασμα, καθώς και για το ίδιο το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο βασίζεται στα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για πάνω από το 90% των εσόδων του.

Εντούτοις, μια τέτοια απότομη μείωση της παραγωγής είναι φυσιολογική για ένα κοίτασμα πετρελαίου που παράγει τώρα για περισσότερα από 25 χρόνια. Το κοίτασμα ACG περιέχει επίσης μεγάλους όγκους φυσικού αερίου και καθώς παράγονται πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το κοίτασμα, η πίεση στο πεδίο πέφτει, με αποτέλεσμα λιγότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο να αναδύονται από τα πηγάδια παραγωγής.

Μεγάλο μέρος αυτού του φυσικού αερίου που παράγεται ήδη διοχετεύεται πίσω στο πεδίο για να βοηθήσει στην εξαγωγή περισσότερου πετρελαίου, προκειμένου να διατηρηθούν τα επίπεδα παραγωγής αργού πετρελαίου.

Εκτός από τη νέα εκστρατεία σεισμικών ερευνών, η BP χρηματοδοτεί επίσης άλλες μακροπρόθεσμες προσπάθειες για τη διατήρηση ή την αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου από το κοίτασμα ACG.

Επιπλέον, φέτος η BP θα ξεκινήσει την παραγωγή από την πλατφόρμα της Azeri Central East (ACE), μια νέα εξέδρα παραγωγής που στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή έως και 100.000 βαρέλια την ημέρα. Η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ακόμη πότε ακριβώς αναμένεται να ξεκινήσει. η παραγωγή από την πλατφόρμα ACE. Η τελευταία της δήλωση επιβεβαίωσε μόνο ότι θα γίνει «στις αρχές του εφετινού έτους».

Επιπλέον, η BP ανακοίνωσε πέρυσι ότι είχε ξεκινήσει τη γεώτρηση νέων γεωτρήσεων σε, όπως τις αποκάλεσε, «βαθείς» ταμιευτήρες φυσικού αερίου κάτω από το κοίτασμα πετρελαίου ACG και το κύριο κοίτασμα φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, το κοίτασμα Shah Deniz, το οποίο επίσης λειτουργεί.

Τον Ιούλιο, η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι η γεώτρηση σε αποθέματα κάτω από το κοίτασμα ACG είχε βρει φυσικό αέριο και ότι ήταν σε εξέλιξη συνομιλίες με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR για πιθανά μοντέλα παραγωγής. Μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ανακοίνωση σχετικά με το πώς οι εταιρείες σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε αυτό το έργο, το οποίο, εάν επιτύχει, θα μπορούσε να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να εκπληρώσει την υπόσχεση που είχε δώσει πέρυσι στις Βρυξέλλες, να διπλασιάσει τις εξαγωγές του φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, έως το 2027 .