Θέσεις της Χεμπολάχ και άλλων οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ ως αντίποινα στην επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών και τον τραυματισμό τουλάχιστον 25 ακόμη

Επιθέσεις κατά στόχων οργανώσεων που συνδέονται ή υποστηρίζονται από το Ιράν, αλλά όχι κατά δομών των Φρουρών της Επανάστασης, εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) και τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε απάντηση της επίθεσης με drone κατά αμερικανικού φυλακίου στα σύνορα Ιορδανίας – Συρίας.

Η απάντηση των ΗΠΑ ήταν εξ αρχής αναμενόμενη και -όπως όλα δείχνουν- κινείται στο κάτω εύρος των προσδοκιών, καθώς δεν στόχευσε δομές που συνδέονται άμεσα με το Ιράν, αλλά τους πιο χαλαρούς βραχίονες της Τεχεράνης στην περιοχή.

Auditor’s note: Χειρουργικά πλήγματα

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ αρνήθηκαν να δείξουν το Ιράν ως ενορχηστρωτή της επίθεσης κατά αμερικανικών δυνάμεων, ενώ και η Τεχεράνη αρνήθηκε τη ευθύνη. Έτσι, η κοινότητα πληροφοριών στις ΗΠΑ υπέδειξε ως υπεύθυνη μια οργάνωση ομπρέλα η οποία χρηματοδοτείται και από το Ιράν, αλλά δεν λογοδοτεί στην Τεχεράνη. Οι επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων πραγματοποιήθηκαν ενώ στη Γαλλία βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για εκεχειρία με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων παραγόντων.

Υπ΄αυτό το πρίσμα, τα πλήγματα που σκότωσαν τρεις Αμερικανούς στρατιώτες θα μπορούσαν να έχουν τροφοδοτηθεί ή και καθοδηγηθεί από παράγοντες σε όλες τις πλευρές που θα επιδίωκαν την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων και τη διάχυση του πολέμου. Το Ιράν, μέχρι στιγμής, δεν έχει δείξει διάχυσης της έντασης, ενώ ακόμη και οι επιθέσεις των Χούτι είναι μη-θανατηφόρες και προσεκτικά στοχευμένες.

Αντιστοίχως και τα αμερικανικά πλήγματα είναι χειρουργικά, με στόχο να παράσχουν ικανοποιητικά για το εσωτερικό απάντηση, αλλά όχι αποσταθεροποιητική και εμπρηστική για τις διαπραγματεύσεις και την ισορροπία με το Ιράν.

Συνδυαστικά, προκύπτει ότι τόσο ο Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι όσο και το Ιράν, η Τουρκία και η Αίγυπτος επιδιώκουν λύσεις σε στενό ορίζοντα. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι σαφές αν ο Νετανιάχου και μεγάλο μέρος της Χαμάς είναι στην ίδια σελίδα…

Οι αγορές πάντως, έχουν δείξει ότι δεν φοβούνται διάχυση της έντασης και κλιμάκωση αν και ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, αλλά ποντάρουν περισσότερο στην επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία στις διαπραγματεύσεις.

Αλλά γιατί οι ΗΠΑ στοχεύουν αυτές τις περιοχές;

Εκεί υπάρχει μεγάλος αριθμός βάσεων, αποθήκες όπλων και κέντρα εκπαίδευσης σε όλο το Ιράκ και τη Συρία που ανήκουν σε μυριάδες πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Αυτές οι πολιτοφυλακές εκπαιδεύονται, εξοπλίζονται και χρηματοδοτούνται από τη δύναμη Quds του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), αλλά δεν κατευθύνονται απαραίτητα από αυτές.

Αυτές οι πολιτοφυλακές έχουν εξαπολύσει περισσότερες από 170 επιθέσεις σε βάσεις των ΗΠΑ στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ποιοι είναι και πού βρίσκονται.

Και οι ΗΠΑ είχαν ήδη πραγματοποιήσει πυραυλικές επιθέσεις σε ορισμένες από αυτές τις βάσεις μετά από ξεχωριστές επιθέσεις σε αμερικανικά στρατεύματα.