Η υποστήριξη των αγορών μετοχών από το Πεκίνο πυροδότησε έναν ευρύ τόνο κινδύνου σε όλες τις αγορές. Ένα ασθενέστερο δολάριο αύξησε επίσης την όρεξη των επενδυτών για εμπορεύματα καθώς η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ ανέκαμψε από τη διήμερη πτώση. Ο χαλκός οδήγησε τον κλάδο των βασικών μετάλλων υψηλότερα, καθώς το κλίμα ενισχύθηκε επειδή το Πεκίνο

ενέτεινε τις προσπάθειές του για να ανακόψει την πτώση στις αγορές μετοχών της Κίνας. Οι κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν μια σειρά από μέτρα πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της υπόσχεσης ενός κρατικού ταμείου να ενισχύσει τις αγορές μετοχών. Η βουτιά έχει απειλήσει να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα, καθώς οι εταιρείες απομακρύνουν την εστίασή τους από την κύρια δραστηριότητά τους.

Η τόνωση του κλίματος απέτυχε να ανυψώσει τις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος, καθώς η συνεχιζόμενη αγορά ακινήτων συνεχίζει να σκιάζει τη ζήτηση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς στη Σιγκαπούρη έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου, καθώς οι προγραμματιστές αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Περισσότερα από 1000 έργα σε 25 πόλεις αναζητούν χρηματοδότηση 373 δισ. CNY, σύμφωνα με το Bloomberg. Σημάδια ισχυρότερης προσφοράς επηρέασαν επίσης το συναίσθημα. 

Ο χρυσός παρέμεινε σταθερός πριν πιέσει υψηλότερα καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν και το δολάριο αποδυναμώθηκε. Οι προσδοκίες της αγοράς για μια επικείμενη μείωση των επιτοκίων από τη Fed ήταν σε κατάσταση ροής μετά από ισχυρά οικονομικά δεδομένα. Ωστόσο, τα αμερικανικά ομόλογα ανέκαμψαν αφού η διοικητής της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα αποκτήσει εμπιστοσύνη για τη μείωση των επιτοκίων αργότερα φέτος. Ο χρυσός διατηρήθηκε πάνω από 2.000 USD/oz, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές μείωσαν τις θέσεις αγοράς τους. Τα ETF μείωσαν τα αποθέματά τους σε χρυσό για 13 συνεχόμενες ημέρες, φέρνοντας τις καθαρές πωλήσεις φέτος στα 1,75Moz σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου σημείωσαν άνοδο εν μέσω της ευρείας τάσης έναντι του κινδύνου στις αγορές. Ωστόσο, και πάλι στο επίκεντρο βρέθηκαν ζητήματα από την πλευρά της προσφοράς. Η απροσδόκητα ισχυρή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ ήταν ο κύριος λόγος για την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, η Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ μείωσε τις προσδοκίες της για ανάπτυξη το 2024. Τώρα αναμένει ότι η παραγωγή θα είναι σταθερή για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, αμβλύνοντας τις ανησυχίες σχετικά με την υπερβολή της προσφοράς. Η παραγωγή μειώθηκε στα 12,6mb/d τον Ιανουάριο από το ρεκόρ 13,3mb/d τον Δεκέμβριο. Ενώ οι όγκοι του Φεβρουαρίου θα πρέπει να ανακάμψουν, η EIA δεν αναμένει ότι θα σημειώσουν νέο υψηλό ρεκόρ μέχρι το 2025. Αυτό αντισταθμίστηκε από την εξασθένιση των κινδύνων διακοπής του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Χαμάς απάντησε θετικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμφωνίας ομηρίας/κατάπαυσης του πυρός. Η χαλάρωση των εντάσεων έχει δει το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου να εξασθενεί. Ωστόσο, οι έμποροι παραμένουν ''αιχμάλωτοι'' καθώς οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν περισσότερα πλήγματα κατά των δυνάμεων του Ιράν και των πληρεξουσίων του στη Μέση Ανατολή.

Οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου παρέμειναν σταθερές καθώς η ασθενής ζήτηση αντισταθμίστηκε από τα συνεχιζόμενα ζητήματα από την πλευρά της προσφοράς. Οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ μειώθηκαν τον Ιανουάριο σε 8,3 εκατομμύρια τόνους, καθώς οι συνθήκες παγώματος εμπόδισαν τις εξαγωγικές εγκαταστάσεις. Αυτό έρχεται καθώς τα δεξαμενόπλοια LNG αναγκάζονται να κάνουν μεγαλύτερες διαδρομές γύρω από την Αφρική στην προσπάθεια τους να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο, η ζήτηση έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι ανάγκες για θέρμανση ήταν κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Ν. Παλ.