Η TotalEnergies αύξησε το μέρισμά της και συνέχισε την επαναγορά μετοχών, αποτινάσσοντας την πτώση των κερδών του τέταρτου τριμήνου κατά 31% που προκλήθηκε από τις ασθενέστερες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και τη συρρίκνωση των περιθωρίων διύλισης. Η TotalEnergies αύξησε το τελευταίο τρίμηνο μέρισμά της 

για το 2023 σε 0,79 € (0,85 $) ανά μετοχή, από 0,74 € προηγουμένως, με αποτέλεσμα αύξηση 7,1% στην πληρωμή ολόκληρου του έτους σε 3,01 € ανά μετοχή, σύμφωνα με δήλωση της Τετάρτης. Το προμέρισμα για το 2024 θα είναι επίσης 0,79 ευρώ ανά μετοχή.

Η εταιρεία σχεδιάζει να αγοράσει πίσω 2 δισ., δολάρια των μετοχών της αυτό το τρίμηνο και να διατηρήσει αυτό το ποσό ως «βασικό επίπεδο» στο μέλλον, μετά την επαναγορά 9 δισ., δολαρίων το 2023, σύμφωνα με τη δήλωση.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν 1,5% στα 59,38 € στις 9:05 π.μ. στο Παρίσι.

Τα κέρδη στην επιχείρηση LNG της TotalEnergies ήταν «ισχυρά» χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη της παραγωγής, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Patrick Pouyanne στη δήλωση. Αυτό βοήθησε να αντισταθμιστεί η μείωση των περιθωρίων διύλισης και η ασθενής ζήτηση για χημικά στην Ευρώπη, είπε.

Η εταιρεία αναμένει ότι οι αγορές LNG θα παραμείνουν «σε ένταση» φέτος λόγω της περιορισμένης ανάπτυξης της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας και της αυξανόμενης ζήτησης. Η TotalEnergies αναμένει να πραγματοποιήσει καθαρές επενδύσεις 17 έως 18 δισ., δολαρίων φέτος, περίπου το ένα τρίτο των οποίων θα διατεθεί σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, είπε ο Πουγιάν στους δημοσιογράφους.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 31% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 5,23 δισ., δολάρια, παραλείποντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 5,66 δισ., δολάρια.

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου διανύει μια περίοδο εδραίωσης, με την Exxon και τη Chevron να ξεκινούν γιγαντιαίες εξαγορές στις ΗΠΑ με σκοπό την αύξηση της παραγωγής υδρογονανθράκων. Αντίθετα, η TotalEnergies επικεντρώθηκε σε μικρότερες συμφωνίες πέρυσι για να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου της στη Μέση Ανατολή, να αναπτύξει τις επιχειρήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Κατάρ και τις ΗΠΑ και να επεκτείνει την καθαρή ενέργεια από τη Γαλλία στη Βραζιλία και την Ινδία.