Οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας μειώθηκαν κατά 3,3% το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών παρουσίασαν μείωση 29,9%, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ρωσίας Alexander Novak

Οι δηλώσεις του Νόβακ, χθες, Τρίτη, έλαβαν χώραν κατά τη διάρκεια παρουσίασης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Μόσχα.

Ο Νόβακ δήλωσε ότι η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας μειώθηκε κατά 0,8% το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, υποχωρώντας στους 530,6 εκατομμύρια τόνους, ενώ οι εξαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν επίσης κατά 3,3% σε 234,4 εκατομμύρια τόνους. Την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας μέσω αγωγών μειώθηκαν κατά 29,9% στα 99,6 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μειώθηκαν κατά 1,9% στα 45,4 δισ. κυβικά μέτρα.

Η παραγωγή φυσικού αερίου της χώρας μειώθηκε κατά 5,5% στα 636,9 δισ. κυβικά μέτρα, αν και η παροχή φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά αυξήθηκε κατά 2,8% στα 500 δισ. κυβικά μέτρα.

Η παραγωγή άνθρακα συρρικνώθηκε κατά 1,1% σε 438 εκατομμύρια τόνους και οι εξαγωγές άνθρακα μειώθηκαν επίσης κατά 3,9% σε 212,5 εκατομμύρια τόνους.

Καθώς οι κυρώσεις μείωσαν σημαντικά τις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας στην Ευρώπη, μια από τις κύριες αγορές της, η χώρα στοχεύει να αντισταθμίσει αυτή την απώλεια αυξάνοντας τις εξαγωγές της προς τις ασιατικές αγορές. Έχοντας αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου της στην Κίνα και την Ινδία πέρυσι, η Ρωσία στοχεύει να ανακτήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά μέσω επενδύσεων σε LNG αλλά και νέους αγωγούς φυσικού αερίου.