Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε τελική συμφωνία σχετικά με την πράξη για τη βιομηχανία καθαρού μηδενικού κέρδους (Net Zero Industry Act - NZIA). Η WindEurope εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανακοίνωση, λέγοντας ότι η Πράξη θα συμβάλει στην ενίσχυση της μεταποίησης καθαρής τεχνολογίας στην Ευρώπη και θα συμβάλει στη διασφάλιση ότι το μέλλον της αιολικής ενέργειας θα είναι "made in Europe".

Επιπλέον, τα κριτήρια προεπιλογής των δημοπρασιών αιολικής ενέργειας κατοχυρώνονται πλέον στη νομοθεσία, τα οποία, μαζί με τα μη τιμολογιακά κριτήρια ανάθεσης, θα διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην επιλογή των νικητήριων προσφορών.

Ο Pierre Tardieu, επικεφαλής πολιτικής της WindEurope, δήλωσε: "Η Ευρώπη κάνει άλλο ένα αποφασιστικό βήμα μακριά από τις δημοπρασίες που βασίζονται μόνο στην τιμή.

"Ο νόμος Net Zero Industry Act κατοχυρώνει κριτήρια προεπιλογής για να διασφαλίσει ότι οι δημοπρασίες δεν θα αναθέτουν τα φθηνότερα έργα, αλλά εκείνα τα έργα που προσφέρουν τη μεγαλύτερη αξία στην Ευρώπη. 

"Η αιολική βιομηχανία είναι έτοιμη να προσφέρει αξία για την Ευρώπη και να ανταποκριθεί στις αξίες της Ευρώπης".

Η NZIA καλεί επίσης τις εθνικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τιμαριθμική αναπροσαρμογή στις δημοπρασίες, ώστε να συνυπολογίσουν πιθανές αυξήσεις στο κόστος εισροών και το νδ να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των αρνητικών προσφορών στην ταχύτητα και την κλίμακα της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι αρνητικές προσφορές χωρίς περιορισμούς είναι ιδιαίτερα ανεπιθύμητες, δήλωσε η Wind Europe.

Σημαίνει ότι οι προγραμματιστές έργων πρέπει να καλύψουν το πρόσθετο κόστος των αρνητικών προσφορών, που μπορούν είτε να το μετακυλήσουν στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας είτε στην αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας.

Η αρνητική υποβολή προσφορών αυξάνει επίσης τον συνολικό κίνδυνο του έργου, ο οποίος με τη σειρά του αυξάνει το κόστος κεφαλαίου, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο με τα υψηλότερα επιτόκια τώρα, πρόσθεσε.

Ο Tardieu δήλωσε: "Η δημοπρασία δεν είναι η μόνη που μπορεί να γίνει: "Οι αρνητικές προσφορές χωρίς ανώτατο όριο θέτουν σε κίνδυνο την υλοποίηση των αιολικών έργων. Είναι πολύ θετικό ότι το ζήτημα αυτό αναγνωρίζεται επίσημα στη νομοθεσία που υποστηρίζει την επέκταση της ευρωπαϊκής καθαρής τεχνολογίας".