Οι μετοχές της Tesla (TSLA) κινήθηκαν ανοδικά χθες Τετάρτη εν μέσω αναφορών ότι ο Elon Musk ψάχνει τρόπους για να αναζωογονήσει περαιτέρω μια μετοχή που έχει χάσει σχεδόν $200 δισ., σε αξία τους τελευταίους έξι μήνες. Οι περικοπές θέσεων στον τομέα της τεχνολογίας έχουν κυριαρχήσει στα πρωτοσέλιδα της αγοράς εργασίας, ακόμη και όταν το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ σημείωσε τον περασμένο μήνα τις ισχυρότερες τάσεις προσλήψεων 

εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν να αναδιαμορφώσουν το εργατικό δυναμικό τους ενόψει της συνεχιζόμενης στροφής προς την τεχνητή νοημοσύνη και τις συναφείς τεχνολογίες.

Ο Andrew Challenger, ανώτερος αντιπρόεδρος των συμβούλων Challenger, Gray & Christmas, σημείωσε ότι οι απολύσεις τεχνολογίας αυξήθηκαν σε κάτι περισσότερο από 15.800 τον περασμένο μήνα, τον μεγαλύτερο αριθμό από τον Μάιο του περασμένου έτους, και σχεδόν τριπλασιάστηκαν από τα σύνολα Δεκεμβρίου.

«Αυτές οι απολύσεις οδηγούνται επίσης από ευρύτερες οικονομικές τάσεις και μια στρατηγική στροφή προς την αυξημένη αυτοματοποίηση και την υιοθέτηση τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους τομείς», είπε στην έκθεση Challenger του Ιανουαρίου. «Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εταιρείες χρησιμοποιούν τη μείωση του κόστους ως κύριο μοχλό».

Το τελευταίο θα μπορούσε να είναι ένα μεγαλύτερο μέρος των αναφορών που υποδηλώνουν ότι ο Έλον Μασκ ψάχνεται να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων του και ζήτησε από τους μάνατζερ να καθορίσουν στις αναφορές τους ποιες θέσεις είναι κρίσιμες για τις επιχειρήσεις του ομίλου.

Το Bloomberg ανέφερε την Τετάρτη ότι οι αξιολογήσεις απόδοσης για ορισμένους υπαλλήλους της Tesla έχουν ακυρωθεί, προσθέτοντας ότι ζητήθηκε από τα διευθυντικά στελέχη των ΗΠΑ να κάνουν μια «δυαδική» αξιολόγηση των ρόλων στον κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Tesla απασχολεί περίπου 140.400 εργαζόμενους παγκοσμίως, με μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής στις ΗΠΑ (Τέξας και Καλιφόρνια), τη Γερμανία και την Κίνα.

«Ψάχνουμε συνεχώς τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε το κόστος και η ομάδα πηγαίνει συνεχώς και ελέγχει πού μπορούμε να μειώσουμε περαιτέρω το κόστος», είπε ο οικονομικός διευθυντής της Tesla, Vaibhav Taneja, στους επενδυτές τον περασμένο μήνα.

Η Tesla κατέγραψε 485.000 παραδόσεις οχημάτων τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους, αλλά η εξασθένηση της ζήτησης, μια σειρά από περικοπές τιμών και κόστη που συνδέονται με έργα τεχνητής νοημοσύνης, και το καθυστερημένο Cybertruck μείωσαν το τελικό αποτέλεσμα.

Τα περιθώρια κέρδους της Tesla, πιθανώς η μέτρηση που παρακολουθούν περισσότερο οι αναλυτές της Wall Street, μειώθηκαν στο 17,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Αυτό συγκρίνεται με ένα περιθώριο 23,8% την ίδια περίοδο το 2022 και τις εκτιμήσεις των αναλυτών γύρω στο 18,3%.

Και με την Tesla να προειδοποιεί ότι οι ρυθμοί αύξησης των παραδόσεων οχημάτων το 2024 θα είναι «σημαντικά χαμηλότεροι» από τα επίπεδα του 2023 και οι αναλυτές της Wall Street να περιορίζουν τις προβλέψεις τους για τα έσοδα, οι περικοπές θέσεων είναι πιθανότατα αναπόφευκτες.

N. Παλ.