Η απόφαση του Προέδρου Joe Biden να αναστείλει τις άδειες για νέες μονάδες εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου προκάλεσε μια αναμενόμενα έντονη συζήτηση, κυρίως για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι υποστηρικτές της απαγόρευσης επισημαίνουν τις εκπομπές από την καύση του φυσικού αερίου και τις διαρροές κατά μήκος της αλυσίδας αξίας, ενώ οι αντίπαλοι φοβούνται ότι η μείωση της προσφοράς

υγροποιημένου φυσικού αερίου θα σήμαινε μεγαλύτερη χρήση άνθρακα. Πέρα όμως από τη συζήτηση για το κλίμα, εάν η αναστολή γινόταν μακροχρόνια ή μόνιμη - ένα μεγάλο αν, ειδικά δεδομένων των επερχόμενων προεδρικών εκλογών - σίγουρα θα είχε ανεπιθύμητες συνέπειες.

Πρώτον, εξετάστε τις πιθανές επιπτώσεις στη βιομηχανία φυσικού αερίου. Στη χειρότερη περίπτωση, η διακοπή μπορεί να επηρεάσει έργα με χωρητικότητα LNG έως και 100 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, λέει ο Wood Mackenzie. Αυτό είναι περίπου το ίδιο με τη λειτουργική χωρητικότητα LNG σήμερα.

Αυτά είναι άσχημα νέα για όσους ελπίζουν να αναπτύξουν αυτές τις μονάδες, συμπεριλαμβανομένης της Venture Global και της Golden Pass, μιας κοινοπραξίας μεταξύ της Exxon και της QatarEnergy. Οι εταιρείες που έχουν εξασφαλίσει ρυθμιστική έγκριση στις ΗΠΑ και οι έμποροι φυσικού αερίου που έχουν αγοράσει φυσικό αέριο από έργα που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή, θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι ευχαριστημένες όταν δουν την πόρτα να κλείνει πίσω τους.

Ωστόσο, ο κλάδος παρακολουθεί την αναστολή με νευρικότητα. Το αφεντικό της Shell, Wael Sawan, ανησυχεί ότι οι αναστολές αμαυρώνουν το ρόλο του LNG ως ευρέως διαθέσιμου καυσίμου, μετριάζοντας τη συνολική ζήτησή του.

Μια μόνιμη αναστολή των νέων αδειών LNG θα αύξανε τις παγκόσμιες τιμές LNG, πολώνοντας περαιτέρω τον κόσμο σε αυτούς που επωφελούνται από το φθηνό φυσικό αέριο και σε αυτούς που δεν το κάνουν.

Αυτό δεν θα γινόταν αμέσως. Περίπου 90 εκατομμύρια τόνοι έργων LNG στις ΗΠΑ έχουν ήδη εγκριθεί, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει διαφυγή μιας βραχυπρόθεσμης υπερβολής LNG. Όμως, ελλείψει περαιτέρω αύξησης της προσφοράς στις ΗΠΑ, οι παγκόσμιες τιμές LNG πιθανότατα θα άρχιζαν να αυξάνονται προς το τέλος της δεκαετίας.

Αυτό δεν θα ικανοποιούσε τις χώρες εισαγωγής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Ευρώπη. Αντίθετα, η βιομηχανία των ΗΠΑ —συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα και των χημικών— ενδέχεται να επωφεληθεί από την πρόσθετη διαθεσιμότητα ακόμη φθηνότερου φυσικού αερίου. Τα νέα εξαγωγικά έργα που δυνητικά θα εμπίπτουν στην αναστολή θα είχαν απορροφήσει έως και το ένα δέκατο της τρέχουσας παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

Τελικά, μια μόνιμη αναστολή θα μπορούσε να ωφελήσει εναλλακτικούς προμηθευτές LNG. Ένα από αυτά είναι η Ρωσία. Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, έχει έργα που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν αρκετά γρήγορα, συμπεριλαμβανομένου του Murmansk της Novatek.

Παρά τις κυρώσεις που εμποδίζουν τη χρήση εξειδικευμένης τεχνολογίας, η Ρωσία ξεκίνησε το έργο Arctic 2, για το οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις στα τέλη του περασμένου έτους. Άλλα νέα έργα θα μπορούσαν επίσης να πληγούν από περιορισμούς κατά περίπτωση. Ωστόσο, υπάρχει σαφής κίνδυνος να καταφέρουν οι πιο λιγοστές προμήθειες των ΗΠΑ να αυξήσουν την παγκόσμια ζήτηση για ρωσικό φυσικό αέριο.