Σι - Πούτιν Aπορρίπτουν "Aνάμειξη" των ΗΠΑ και Yπόσχονται Στενότερη Βιομηχανική Συνεργασία

Σι - Πούτιν Aπορρίπτουν Aνάμειξη των ΗΠΑ και Yπόσχονται Στενότερη Βιομηχανική Συνεργασία
Παρ, 9 Φεβρουαρίου 2024 - 10:20

Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν απορρίψει την «παρέμβαση» των ΗΠΑ στις υποθέσεις τους και δεσμεύτηκαν να «διατηρήσουν τη σταθερότητα» των βιομηχανικών αλυσίδων εφοδιασμού μετά την εκτίναξη του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών πέρυσι. Η Μόσχα και το Πεκίνο θα πρέπει να «καλλιεργήσουν νέα ώθηση για συνεργασία», ανέφεραν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, όπως είπε

ο πρόεδρος στον Ρώσο ομόλογό του την Πέμπτη. Ο Πούτιν αντιμετωπίζει κυρώσεις από τη Δύση με στόχο τον περιορισμό της στρατιωτικής παραγωγής μετά την εισβολή του στην Ουκρανία, ενώ ο Σι πολεμά τους περιορισμούς των ΗΠΑ στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα.

«Οι δύο πλευρές θα πρέπει να ενισχύσουν τον στρατηγικό συντονισμό, να διαφυλάξουν την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα των αντίστοιχων χωρών τους και να αντιταχθούν αποφασιστικά στις εξωτερικές παρεμβάσεις στις εσωτερικές τους υποθέσεις», είπε ο Σι.

Η Κίνα έχει αναδειχθεί ως ο πιο σημαντικός σύμμαχος της Ρωσίας από τότε που ο Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία σχεδόν πριν από δύο χρόνια. Το Πεκίνο έχει υποστηρίξει σιωπηρά τον πόλεμο ρίχνοντας στη Μόσχα οικονομική σανίδα σωτηρίας και συμμερίζεται την αντιπάθεια του Κρεμλίνου για αυτό που η Κίνα αποκαλεί οικονομική «ηγεμονία» των ΗΠΑ.

Το Κρεμλίνο καυχήθηκε ότι ο ετήσιος όγκος του διμερούς εμπορίου της Ρωσίας με την Κίνα είχε υπερβεί νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα τον στόχο των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έθεσαν ο Πούτιν και ο Σι, φτάνοντας το ρεκόρ των 228 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023. Ανέφερε ότι το 90 τοις εκατό των συναλλαγών μεταξύ των χωρών ήταν σε ρούβλια ή γιουάν.

Ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία και η Κίνα είχαν «στενές προσεγγίσεις σε βασικά διεθνή ζητήματα» και «δεν δέχονται και δεν θα δεχτούν» την πολιτική των ΗΠΑ απέναντί τους.

«Εκφράστηκε αμοιβαία απόρριψη για την πορεία των ΗΠΑ που αποσκοπούσε στην ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών», είπε ο Ουσάκοφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο RIA Novosti.

«Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβουν οι ηγέτες των δύο χωρών ότι οι ΗΠΑ έχουν πρακτικά μια πολιτική διπλού περιορισμού της Ρωσίας και της Κίνας».

Ο Σι χαιρέτισε τη στενή του σχέση με τον Πούτιν, σημειώνοντας τον Οκτώβριο ότι είχαν συναντηθεί 42 φορές την τελευταία δεκαετία.

Η αυξανόμενη εξάρτηση της Ρωσίας από την Κίνα, ωστόσο, έχει εδραιώσει το καθεστώς κατώτερου εταίρου της στη σχέση, καθώς η Μόσχα εξαρτάται όλο και περισσότερο από νέες αγορές για τις εξαγωγές ενέργειας της.

Οι δύο χώρες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει να ξεκινήσουν την κατασκευή του αγωγού Power of Siberia 2 που καθυστερεί πολύ, κα μέσω του οποίου η Ρωσία στοχεύει να αντικαταστήσει τα έσοδα που είχε από τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη πριν από τον πόλεμο.

Ο Πούτιν υποστήριξε τη θέση της Κίνας για την Ταϊβάν και συζήτησε επίσης την Ουκρανία με τον Σι, είπε το Κρεμλίνο, αν και ο Ουσάκοφ είπε ότι το τελευταίο μέρος της συνομιλίας ήταν «αρκετά σύντομο».

Συζήτησαν επίσης λεπτομερώς τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, την «ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα» και την ευρύτερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε ο Ουσάκοφ. «Οι θέσεις των χωρών μας σχετικά με τις αρχές της βιώσιμης επίλυσης [της σύγκρουσης] στην περιοχή επικαλύπτονται πλήρως».

 

Η Κίνα έχει αυξήσει τις εξαγωγές προς τη Ρωσία από οχήματα έως εργαλειομηχανές, βοηθώντας την πολεμική της προσπάθεια, καθώς οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις αποκλείουν την πρόσβαση της Μόσχας στη δυτική τεχνολογία.

Οι κινεζικές αποστολές προηγμένων εργαλειομηχανών "αριθμητικού ελέγχου υπολογιστών" έχουν δεκαπλασιαστεί μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, με τους παραγωγούς της χώρας να κυριαρχούν πλέον στο εμπόριο των συσκευών που είναι κρίσιμες για τις στρατιωτικές βιομηχανίες της Ρωσίας.