Το Ριάντ Εγκαταλείπει τα Σχέδια Επέκτασης της Πετρελαϊκής του Παραγωγικής Δυναμικότητας Λόγω Ενεργειακής Μετάβασης

Το Ριάντ Εγκαταλείπει τα Σχέδια Επέκτασης της Πετρελαϊκής του Παραγωγικής Δυναμικότητας Λόγω Ενεργειακής Μετάβασης
energia.gr
Δευ, 12 Φεβρουαρίου 2024 - 17:19

Η Σαουδική Αραβία εγκαταλείπει τα σχέδια επέκτασης της πετρελαϊκής της παραγωγικής δυναμικότητας λόγω της στροφής στην ενεργειακή μετάβαση, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του βασιλείου τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι διαθέτει άφθονη πλεονάζουσα δυναμικότητα ώστε να μετριάσει την αγορά πετρελαίου. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας 

διέταξε στις 30 Ιανουαρίου την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco να σταματήσει το σχέδιο επέκτασης της παραγωγής και να θέσει  ως μέγιστη παραγωγική ικανότητα τα 12 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd), 1 εκατομμύριο bpd κάτω από τον στόχο που είχε ανακοινωθεί το 2020 και πρόκειται να επιτευχθεί το 2027.

«Πιστεύω ότι αναβάλαμε αυτή την επένδυση απλώς και μόνο επειδή... είμαστε σε [πράσινη] μετάβαση», δήλωσε ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman στο συνέδριο IPTC για την τεχνολογία πετρελαίου στο Dharan, προσθέτοντας ότι η Aramco έχει να κάνει και άλλες επενδύσεις σε τομείς όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα πετροχημικά και οι ΑΠΕ.

Η Σαουδική Αραβία έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να φτάσει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2060, με την Aramco να στοχεύει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές από τις δικές της δραστηριότητες έως το 2050.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ δήλωσε ότι το βασίλειο διαθέτει ένα «τεράστιο μαξιλάρι» εφεδρικής δυναμικότητας πετρελαίου σε περίπτωση μεγάλων διαταραχών στον παγκόσμιο εφοδιασμό που προκαλούνται από συγκρούσεις ή φυσικές καταστροφές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco, Αμίν Νάσερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του ίδιου συνεδρίου ότι ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας του βασιλείου παραμένει έτοιμος να αυξήσει την παραγωγική του ικανότητα εάν χρειαστεί.

«Έχουμε επαρκή πλεονάζουσα δυναμικότητα περίπου 3 εκατομμυρίων βαρελιών», είπε ο Νάσερ.

«Και ως εταιρεία - επειδή αυτή είναι μια απόφαση της κυβέρνησης - παραμένουμε έτοιμοι όποτε θέλουν να αυξήσουν το MSC (μέγιστη διατηρούμενη δυναμικότητα)· είμαστε πάντα έτοιμοι να επεκταθούμε».Σύμφωνα με τις περικοπές παραγωγής που συμφωνήθηκαν από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και τους συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία, από κοινού γνωστούς ως OPEC+, η παραγωγή πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας είναι περίπου 3 εκατομμύρια bpd κάτω από τη μέγιστη βιώσιμη δυναμικότητά των 12 εκατομμυρίων bpd, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο κάτοχο πλεονάζουσας δυναμικότητας στον κόσμο.

«Είμαστε έτοιμοι να μεταβάλουμε την παραγωγή προς τα πάνω, προς τα κάτω, ό, τι επιβάλλει η ανάγκη της αγοράς», είπε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ.

Επέκρινε την απόφαση υπό το συντονισμό του ΙΕΑ, το 2022, για την απελευθέρωση ποσοτήτων πετρελαίου από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης ώστε να μειωθούν οι παγκόσμιες τιμές μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Γιατί πρέπει να είμαστε η τελευταία χώρα που θα διαθέτει ενεργειακή δυναμικότητα ή δυναμικότητα έκτακτης ανάγκης, όταν δεν εκτιμάται και όταν δεν αναγνωρίζεται;». 

Ο Νάσερ δήλωσε ότι αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί στα 104 εκατομμύρια bpd φέτος και στα 105 εκατομμύρια bpd το 2025, υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις ότι θα κορυφωθεί σύντομα. Τα στοιχεία του OPEC δείχνουν ότι η ζήτηση πετρελαίου έφτασε σε ρεκόρ ξεπερνώντας τα 102 εκατ. bpd πέρυσι. Όταν ρωτήθηκε για μια περαιτέρω διάθεση μετοχών της Aramco φέτος, ο Νάσερ είπε ότι θα ήταν "απόφαση των μετόχων".

Το κράτος της Σαουδικής Αραβίας παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Aramco και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις καταβολές μερισμάτων.

Η κυβέρνηση κατέχει άμεσα το 90,19%, το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων του βασιλείου (PIF) το 4% και η θυγατρική PIF Sanabil το 4%, δείχνουν τα στοιχεία της LSEG.