Για χρόνια, η άρνηση του ιδρυτή της Endeavor Energy, Autry Stephens, να δεχτεί προσφορές εξαγοράς για έναν από τους πιο προσοδοφόρους παραγωγούς στην αμερικανική πετρελαϊκή αγορά, κάτι που ενοχλούσε ορισμένους από τους συναδέλφους του. Τη Δευτέρα, ομως ο Stephens συμφώνησε να πουλήσει την εταιρεία για 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και μετοχές στην Diamondback Energy, μια άλλη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου που, όπως η Endeavor, είναι από το Midland του Τέξας και δραστηριοποιείται στη λεκάνη Permian, το πιο παραγωγικό κοίτασμα πετρελαίου των ΗΠΑ.

 

Ο Stephens, ο οποίος ίδρυσε την Endeavor το 1979 και την μεγάλωσε σπάζοντας πηγάδια με σκληρή γεώτρηση που σνόμπαραν τότε οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, απέρριψε πολλές προσφορές όλα αυτά τα χρόνια για την εταιρεία, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε ακόμα περιθώριο ανάπτυξης, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου και επενδυτικούς τραπεζίτες. εξοικειωμένοι με τις προσεγγίσεις.

Η απόφαση του 85χρονου να πουλήσει ήρθε αφότου διαγνώστηκε με καρκίνο, σύμφωνα με τρία άτομα που συζήτησαν μαζί του σχετικά με την υγεία του. Ένας από αυτούς, ο επιχειρηματίας πετρελαίου από το Τέξας, ο Τζαβίντ Ανουάρ, είπε ότι χρησιμοποιεί το ιδιωτικό του αεροπλάνο για να πετάξει τον Stephens στο Χιούστον για θεραπεία.

Με τον πλούτο της συζύγου του και των δύο παιδιών του συνδεδεμένων με την Endeavor, ο Stephens μετακόμισε για να διευθετήσει το μέλλον της εταιρείας αντί να αφήσειτην οικογένεια να αποφασίσει για μια πώληση μετά τον θάνατό του, σύμφωνα με τρεις πηγές επενδυτικής τραπεζικής. Σε μια συζήτηση που ένας από τους φίλους του μετέφερε στο Reuters, ο Stephens εξέφρασε την ικανοποίησή του για την οικονομική έκβαση της συμφωνίας αλλά λύπη που δεν μπορούσε να συνεχίσει λόγω της υγείας του.

Ένας εκπρόσωπος της Endeavor αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα υγείας του Stephens ή να θέσει τον Stephens διαθέσιμο για συνέντευξη.

Ο Stephens ήλπιζε σε μια ευρεία διαδικασία δημοπρασίας που θα προσέλκυε σημαντικούς παίκτες, όπως η Exxon Mobil, η Chevron Corp και η Occidental Petroleum, σύμφωνα με τις τρεις τραπεζικές πηγές.

Προχώρησε παρόλο που οι τρεις αυτές εταιρείες βρίσκονταν εν μέσω ολοκλήρωσης σημαντικών εξαγορών που είχαν υπογραφεί τους τελευταίους τρεις μήνες, ανέφεραν οι πηγές.

Εκπρόσωπος της Occidental αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ οι εκπρόσωποι της Exxon και της Chevron δεν σχολίασαν το θέμα.