Η Shell ενδέχεται να αποσυρθεί από τον εν εξελίξει διαγωνισμό για το πρώτο εμπορικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Νορβηγίας, καθώς υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την κερδοφορία του έργου. Η Shell, η οποία συμμετέχει σε κοινοπραξία με δύο τοπικές νορβηγικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, έχει υποβάλει αίτηση προεπιλογής για την κατασκευή του πρώτου υπεράκτιου αιολικού πάρκου της Νορβηγίας με σταθερό πυθμένα στο Soerlige Nordsjoe II, στη Βόρεια Θάλασσα.

Ωστόσο, η επιχειρηματική υπόθεση "δεν φαινόταν πολύ καλή", δήλωσε την Τετάρτη σε ενεργειακό συνέδριο στο Όσλο η υπεύθυνη της Shell για τη Νορβηγία Marianne Olsnes.

"Μπορεί να μην υποβάλουμε προσφορά", δήλωσε η Olsnes κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σε πάνελ.

Αν και δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, οι όροι του διαγωνισμού ήταν "πολύ απαιτητικοί", δήλωσε η Olsnes στο Reuters στο περιθώριο της εκδήλωσης.

Οι εταιρείες ενέργειας κλήθηκαν να αναπτύξουν ορισμένα τμήματα του έργου που συνήθως αναλαμβάνουν οι διαχειριστές δικτύου, ενώ η ενέργεια πρέπει να παραδοθεί σε μια αγορά που δεν ενδιαφέρεται για ηλεκτρική ενέργεια υψηλότερου κόστους, είπε.

"Αλλά φυσικά, δεν έχουμε τελειώσει με την προεπιλογή, οπότε δεν γνωρίζουμε καν αν είμαστε ακόμη στο παιχνίδι", πρόσθεσε.

Ο διαγωνισμός προσφέρει την ευκαιρία να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες σταθερού πυθμένα με δυναμικότητα 1,5 γιγαβάτ (GW), σε κάτι που η Νορβηγία ελπίζει ότι θα αποτελέσει την αφετηρία για μαζικές υπεράκτιες εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στο χρονικό διάστημα μέχρι το 2040.

Παρά την προσφορά επιδοτήσεων ύψους 23 δισεκατομμυρίων νορβηγικών κορώνων (2,17 δισεκατομμυρίων δολαρίων), οι εκπρόσωποι του κλάδου εξακολουθούν να αμφισβητούν κατά πόσον αυτό είναι επαρκές.

Η παγκόσμια βιομηχανία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας αγωνίζεται με την εκτίναξη του πληθωρισμού, τις αυξήσεις των επιτοκίων και το αυξημένο κόστος στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Η Olsnes πάντως δεν απέκλεισε ότι η Shell μπορεί να εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για έναν προγραμματισμένο πλωτό διαγωνισμό αιολικής ενέργειας ή για μελλοντικές δημοπρασίες υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων.