Η Oulu Energy σχεδιάζει να κατασκευάσει μια μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου ισχύος 100 MW στο Oulu, στη βόρεια Φινλανδία. Όταν ολοκληρωθεί, το εργοστάσιο θα αποτελεί μέρος του στόχου της Oulu Energy για επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2030. Εταίρος για το σχεδιασμό του έργου είναι η φινλανδική P2X Solutions, η οποία κατασκευάζει επί του παρόντος μια μονάδα παραγωγής υδρογόνου στη Harjavalta, στη δυτική Φινλανδία.

Σύμφωνα με το προκαταρκτικό σχέδιο, το όλο έργο που σχεδιάζεται στη βιομηχανική περιοχή Laanila, θα περιλαμβάνει μια μονάδα ηλεκτρόλυσης ισχύος έως 100 MW, μια μονάδα δέσμευσης άνθρακα, μια αποθήκευση υδρογόνου και διοξειδίου του άνθρακα και μια περαιτέρω μονάδα επεξεργασίας της οποίας το τελικό προϊόν θα μπορούσε να είναι μεθάνιο ή μεθανόλη, για παράδειγμα.

Αυτό θα είναι το πρώτο έργο υδρογόνου της Oulu Energy και σημαντικό ακόμη και στην κλίμακα της Ευρώπης.

Τα προϊόντα που δημιουργούνται από το εργοστάσιο υδρογόνου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα στις οδικές, θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση, περίπου 200–400 GWh θερμικής ενέργειας θα δημιουργούνταν ως υποπροϊόν ετησίως, η οποία θα μπορούσε να μεταφερθεί στο δίκτυο τηλεθέρμανσης, ενώ το οξυγόνο θα μπορούσε να ανακτηθεί για βιομηχανική χρήση.

Ο Kimmo Alatulkkila, διευθυντής ανάπτυξης της Oulu Energy, δήλωσε: «Η θερμική ενέργεια που αποκτάται θα αντιστοιχεί περίπου στο 10-30% της ετήσιας ζήτησης τηλεθέρμανσης του Oulu.

«Αυτό θα μας επέτρεπε να παράγουμε θερμότητα με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο και να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της τηλεθέρμανσης».

Επιπλέον, το έργο στοχεύει στη διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάκτησης των βιογενών καυσαερίων από την τοπική βιομηχανία και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην περαιτέρω επεξεργασία του υδρογόνου.

Η φάση ανάπτυξης του έργου ξεκινά στα αρμόδια χέρια της P2X Solutions.

Τη φάση ηγείται η P2X Solutions Ltd, μια Φινλανδή πρωτοπόρος στην τεχνολογία πράσινου υδρογόνου και Power-to-X.

Η εταιρεία κατασκευάζει επί του παρόντος το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής πράσινου υδρογόνου και συνθετικού μεθανίου βιομηχανικής κλίμακας της Φινλανδίας στη Harjavalta στη δυτική Φινλανδία.

Στη φάση ανάπτυξης του έργου, εξετάζεται η σκοπιμότητα της εγκατάστασης και των επιλογών τοποθεσίας και διενεργείται εκτίμηση επιπτώσεων.

Η επενδυτική απόφαση εκτιμάται ότι θα ληφθεί το φθινόπωρο του 2025 και το εργοστάσιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο έως το 2028 το νωρίτερο.