Η Μεγαλύτερη Εταιρεία Ηλιακών στον Κόσμο Προειδοποιεί τη Δύση να μην Κόψει τους Κινέζους Προμηθευτές

Η Μεγαλύτερη Εταιρεία Ηλιακών στον Κόσμο Προειδοποιεί τη Δύση να μην Κόψει τους Κινέζους Προμηθευτές
energia.gr
Πεμ, 15 Φεβρουαρίου 2024 - 12:01

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλιακών πάνελ στον κόσμο προειδοποίησε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να επιβραδύνουν την απεξάρτηση των οικονομιών τους από τον άνθρακα εάν περιορίσουν τις κινεζικές εταιρείες από τις αλυσίδες εφοδιασμού τους με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Κίνα κυριαρχεί στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας

παραγωγής μετά από δεκαετίες βαθιάς κρατικής υποστήριξης, ταχείας αύξησης της εγχώριας ζήτησης και έντονου τοπικού ανταγωνισμού.

Ωστόσο, οι δυτικοί πολιτικοί και βιομηχανικοί ηγέτες έχουν ζητήσει μεγαλύτερη ποικιλομορφία στον εφοδιασμό εν μέσω πληθώρας κινεζικών εισαγωγών, καθώς και εκφράζοντας φόβους για την ασφάλεια σχετικά με εξαρτήματα κατασκευασμένα από την Κίνα που χρησιμοποιούνται σε υποδομές ζωτικής σημασίας.

Ο Dennis She, αντιπρόεδρος της Longi Green Energy Technology, η οποία κατέχει περίπου το 20% της παγκόσμιας αγοράς για φωτοβολταϊκά στοιχεία, είπε στους Financial Times ότι οι δυτικές χώρες «τουλάχιστον θα επιβραδύνουν» την απεξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα εάν προχωρήσουν σε περικοπές  στις κινεζικές ηλιακές προμήθειες. Προειδοποίησε επίσης ότι το κόστος των ηλιακών συλλεκτών που παράγονται χωρίς την κινεζική συμμετοχή σε χώρες όπως οι ΗΠΑ θα ήταν «διπλό».

Η Ευρώπη παράγει λιγότερο από το 3% των ηλιακών συλλεκτών που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου της να έχει το 42,5% της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

Συμπλήρωσε επίσης ότι η εισαγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων από την Κίνα θα σήμαινε περισσότερες "μεταγενέστερες" θέσεις εργασίας πέραν της κατασκευής πάνελ, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής νέων ηλιακών εγκαταστάσεων, καθώς και της μηχανικής, του σχεδιασμού και της εγκατάστασης.

"Δεν χρειάζεται να σκοτώσετε τις περισσότερες θέσεις εργασίας από το downstream για να προστατεύσετε το 1% [των ευρωπαϊκών θέσεων εργασίας στην ηλιακή παραγωγή] - δεν έχει νόημα", είπε.

Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται με φόντο την αυξανόμενη ανησυχία της δύσης ότι οι επιδοτήσεις του Πεκίνου για τις βιομηχανίες καθαρής τεχνολογίας - που περιλαμβάνουν επίσης αιολικά, μπαταρίες και ηλεκτρικά οχήματα - έχουν ενισχύσει την κινεζική παραγωγική ικανότητα πολύ πέρα από τα επίπεδα που απαιτούνται για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης, οδηγώντας σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Τα κινεζικά εργοστάσια κατακλύζουν πλέον τις διεθνείς αγορές με εξαγωγές.

Τον περασμένο μήνα, μια δικομματική ομάδα αμερικανών γερουσιαστών κάλεσε τον Πρόεδρο Μπάιντεν να αυξήσει τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές ηλιακής ενέργειας. Τα βαριά επιδοτούμενα προϊόντα έπληξαν τις αμερικανικές προσπάθειες για «ανανέωση» της εγχώριας παραγωγής, είπαν, προσθέτοντας ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας αποτελεί «υπαρξιακή απειλή» για την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ως απάντηση στον δυτικό προστατευτισμό, η ηλιακή βιομηχανία της Κίνας, η οποία έχει ξεπεράσει αρκετούς γύρους δασμών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ τα τελευταία 15 χρόνια, επεκτείνει ολοένα και περισσότερο το κατασκευαστικό της αποτύπωμα πιο κοντά στους υπεράκτιους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ορισμένες προσπάθειες μετατόπισης της παραγωγής στη νοτιοανατολική Ασία έχουν θεωρηθεί στις ΗΠΑ ως μέσο για την παράκαμψη των περιορισμών. Εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης μιας θυγατρικής της Longi, έχουν κριθεί ένοχοι στις ΗΠΑ ότι χρησιμοποίησαν ξένη κατασκευή για να παρακάμψουν τους δασμούς σε εξαρτήματα κινεζικής κατασκευής.

Η Longi παράγει τα περισσότερα από τα προϊόντα της στην Κίνα, αλλά έχει επίσης εργοστάσια στο Βιετνάμ και στην Μαλαισία, και σχεδιάζει ένα νέο εργοστάσιο στην Ινδία.

Για να μετριάσει την επιδείνωση του γεωπολιτικού κινδύνου, είπε, η Longi «προσπαθεί όλο και περισσότερο να συνεργαστεί με χώρες», μεταξύ άλλων μέσω τοπικών κοινοπραξιών, για να δημιουργήσει περισσότερη ηλιακή παραγωγική ικανότητα.

Αυτό περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, όπου ο όμιλος που είναι εισηγμένος στη Σαγκάη έχει δημιουργήσει μια κοινή επιχείρηση με την Invenergy στο Οχάιο. Ο Longi βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες για την είσοδο της, στη Σαουδική Αραβία μέσω τοπικού εταίρου.

Ωστόσο, για να εξυπηρετήσει τις αναπτυσσόμενες οικονομίες σε περιοχές όπως η νοτιοανατολική Ασία, η Λατινική Αμερική και η Αφρική, η Longi ενισχύει τις εξαγωγές από την Κίνα, είπε, σημειώνοντας ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια.

«Για την υπόλοιπη αγορά, η ηλιακή ενέργεια είναι ένα πολύ καλό «δώρο από τους θεούς». . . έχετε τα ηλιακά [πάνελ] από την Κίνα, αλλά η ηλιοφάνεια είναι η δική σας ηλιοφάνεια», είπε.

Η Wood Mackenzie, μια ενεργειακή συμβουλευτική εταιρεία, έχει προβλέψει ότι μετά από επενδύσεις αξίας άνω των 130 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο πέρυσι, η Κίνα πρόκειται να συνεχίσει να ηγείται της ηλιακής τεχνολογίας και να κυριαρχεί πάνω από τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας ηλιακού πολυπυριτίου, γκοφρέτας, κυψελών και μονάδων για τα επόμενα τρία τουλάχιστον χρόνια.

Πέρυσι, το κόστος ηλιακής παραγωγής στην Κίνα μειώθηκε κατά περισσότερο από 40% σε περίπου 15 σεντ ανά watt, σε σύγκριση με 30 σεντς στην Ευρώπη και 40 σεντς στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Wood Mackenzie. Η πτώση οφείλεται εν μέρει στο χαμηλότερο κόστος υλικών και φυσικά στην υπερπροσφορά.

Το τρέχον ποσοστό χρησιμοποίησης των εργοστασίων της Longi έχει πέσει μεταξύ 70 και 80% εν μέσω της υπερβολής, αλλά αναμένει ότι η ενοποίηση της βιομηχανίας και η αύξηση της ζήτησης τα επόμενα χρόνια θα τη βοηθήσουν να κερδίσει μερίδιο αγοράς και να βελτιώσει την κερδοφορία.

«Όλοι αιμορραγούν αυτή τη στιγμή», είπε, προσθέτοντας ότι μόνο παίκτες με επαρκή κλίμακα όπως ο Longi είναι πιθανό να επιβιώσουν.

«Οι μικροί παίκτες ή οι νέοι παίκτες από άλλους κλάδους θα εξαφανιστούν από την αγορά». . . Δεν μπορώ να σας πω τον ακριβή αριθμό, αλλά οι εταιρείες δεύτερης βαθμίδας, τρίτης βαθμίδας, οι περισσότερες εταιρείες, στην πραγματικότητα, κινδυνεύουν».