Το νέο εργαλείο παρακολούθησης Εθνικών Σχεδίων Ενέργειας και Κλίματος (NECPs) της CAN Europe έχει επισημάνει τις διαφορές μεταξύ των εθνικών δεσμεύσεων για το κλίμα και την ενέργεια και τις πραγματικές μειώσεις εκπομπών ανά χώρα. Στον απόηχο της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι σκοπεύει να θέσει στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων

του θερμοκηπίου κατά 90% για ολόκληρη την ΕΕ έως το 2040, αυτό το εργαλείο αποκαλύπτει ότι η δράση για το κλίμα δεν προχωρά με την ταχύτητα που απαιτείται.

Παρά τις οριακές βελτιώσεις σε σύγκριση με τον προηγούμενο κύκλο NECP, οι κλιματικές και ενεργειακές τροχιές προς το 2030 των νέων σχεδίων NECP δεν είναι σύμφωνες με τη Συμφωνία του Παρισιού για διατήρηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5°C.

Σε πολλές περιπτώσεις, όπως τονίστηκε και στην αξιολόγηση της Επιτροπής τον περασμένο Δεκέμβριο, τα προσχέδια σχεδίων υπολείπονται ακόμη και των στόχων της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030, οι οποίοι από μόνοι τους είναι ανεπαρκείς, δήλωσε η CAN Europe.

«Τα φιλόδοξα NECP προσφέρουν στα κράτη μέλη μια διαδρομή για να καρπωθούν τα οφέλη της επιταχυνόμενης δράσης για το κλίμα, θέτοντας το ρυθμό για τον φιλόδοξο στόχο του 2040.

«Αδύναμα σχέδια και αμέλεια στην εφαρμογή τους είναι απαράδεκτα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Τα κράτη μέλη πρέπει να συνεργαστούν για ένα ασφαλές, οικονομικά προσιτό και βιώσιμο παρόν και μέλλον», δήλωσε η Chiara Martinelli, διευθύντρια στο CAN Europe.

Ο Federico Mascolo, ειδικός στα NECP στο CAN Europe, πρόσθεσε: «Η συνέπεια και η ακρίβεια των δεδομένων είναι υψίστης σημασίας για τη χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών και τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στον σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων.

«Τα κράτη μέλη πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων στις ενημερώσεις του NECP που θα υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τον Ιούνιο του 2024 και στις επόμενες εκθέσεις προόδου του NECP του 2025, διασφαλίζοντας την ευθυγράμμιση με τη νομοθεσία, τα σχέδια και τα επίσημα έγγραφα σε εθνικό και επίπεδο ΕΕ».