Υποτονική ανάπτυξη, στα όρια της στασιμότητας, βλέπει για φέτος η Κομισιόν στην Ευρωζώνη, στη σκιά της διαβρωτικής επίδρασης που είχε στην οικονομία ο υψηλός πληθωρισμός, ενώ ιδιαιτέρως συγκρατημένη για την εξέλιξη του πληθωρισμού εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, συντηρώντας και το θολό τοπίο ως προς τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων

Στις ενδιάμεσες χειμερινές της προβλέψεις η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2024, τοποθετώντας πλέον τον πήχη στο 0,8%, από το 1,2% που έδινε η φθινοπωρινή της έκθεση και έναντι 0,5% που ήταν η αύξηση του ΑΕΠ το 2023.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω και την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2025, στο 1,5%, από το 1,6%.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό η Κομισιόν κινείται στην ίδια εκτίμηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αναμένει ότι θα αποκλιμακωθεί φέτος στο 2,7%.

Ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 2,7% φέτος, σε ευθυγράμμιση με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πιο συγκρατημένες είναι οι χειμερινές προβλέψεις και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η ανάπτυξη αναμένεται στο 0,9% φέτος και στο 1,7% το 2025, ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα μειωθεί από 6,3% το 2023 σε 3,0% το 2024 και σε 2,5% το 2025.

Πάντως, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να σταθεροποιηθεί από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και να επιταχυνθεί έως το τέλος του 2025, ενώ η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα είναι ταχύτερη απ’ ό,τι εκτιμάτο το φθινόπωρο.

«Η ανάκαμψη που αναμένεται το 2024 προβλέπεται να είναι πιο μέτρια απ’ ό,τι περιμέναμε πριν από τρεις μήνες, αλλά θα επιταχυνθεί σταδιακά, λόγω των βραδύτερων αυξήσεων των τιμών, των αυξανόμενων πραγματικών μισθών και της αξιοσημείωτα ισχυρής αγοράς εργασίας», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Ο επίτροπος τόνισε ακόμη ότι το 2025 αναμένεται πιο σταθερή ανάπτυξη, ενώ πρόσθεσε ότι και ο πληθωρισμός πιθανότατα «θα μειωθεί περαιτέρω προσεγγίζοντας τον στόχο του 2% της ΕΚΤ». Προειδοποίησε ωστόσο ότι «οι γεωπολιτικές εντάσεις, το όλο και πιο ασταθές κλίμα και μια σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε όλο τον κόσμο φέτος αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν την αβεβαιότητα».

«Απαιτούνται περισσότερα στοιχεία και εγγυήσεις»

Ιδιαιτέρως συγκρατημένη πάντως για την εξέλιξη του πληθωρισμού εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, συντηρώντας και το θολό τοπίο ως προς τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι τα τελευταία οικονομικά δεδομένα από την Ευρωζώνη δείχνουν μεν ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2%, αλλά πρόσθεσε ότι απαιτούνται ακόμη περισσότερα στοιχεία και εγγυήσεις για να υπάρξει οριστικό συμπέρασμα.

«Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη διαδικασία αποπληθωρισμού που αναμένεται να μας οδηγήσει, σταδιακά, πιο χαμηλά το 2024», είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ σε ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Η τρέχουσα αποπληθωριστική διαδικασία» πρόσθεσε, «αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να είναι βέβαιο ότι θα μας οδηγήσει βιώσιμα στον στόχο του 2%».

Οι αγορές εξακολουθούν να ποντάρουν σε μια πρώτη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων ενδεχομένως και μέσα στην άνοιξη, η Κριστίν Λαγκάρντ ωστόσο απέφυγε και πάλι να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Δεν θέλουμε να διατρέξουμε τον κίνδυνο να αντιστραφεί η πορεία μείωσης των επιτοκίων. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι σπαταλάμε ό,τι έχουμε κάνει και θα μας οδηγούσε να λάβουμε ακόμη περισσότερα μέτρα», είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι οι αυξήσεις των μισθών γίνονται όλο και πιο σημαντικός παράγοντας, καθώς μπορεί να πυροδοτήσουν ξανά τον πληθωρισμό.

«Η αύξηση των μισθών συνεχίζει να είναι ισχυρή και αναμένεται να εξελιχθεί σε όλο και πιο σημαντική κινητήρια δύναμη της δυναμικής του πληθωρισμού τα επόμενα τρίμηνα».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")