Ο ιταλικός κολοσσός πετρελαίου και φυσικού αερίου, Eni, σημείωσε καθαρά κέρδη άνω των 8,3 δις ευρώ για το σύνολο του 2023, καταγράφοντας πτώση 38% στα κέρδη του προηγούμενου έτους, τα οποία είχαν ανέλθει σε 13,3 δις ευρώ, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή

Παρά την αστάθεια στις αγορές και τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, καθώς και την κατακόρυφη πτώση στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, η ιταλική εταιρεία ανέφερε κέρδη ύψους 3,2 δις ευρώ προ φόρων για το τέταρτο τρίμηνο, ανεβάζοντας τα κέρδη ολόκληρου του έτους στα 15,1 δισ. ευρώ, ανέφερε η εταιρεία.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eni, Claudio Descalzi, «το 2023 ήταν μια ακόμη χρονιά εξαιρετικών αποτελεσμάτων για την Eni ενόψει ενός αβέβαιου και ασταθούς σεναρίου».

«Είχαμε μεγάλη επιτυχία τόσο στους οικονομικούς όσο και στους επιχειρησιακούς στόχους και συνεχίσαμε να προωθούμε τη στρατηγική μας για τη δημιουργία αξίας με παράλληλη απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και διασφάλιση ασφαλούς και οικονομικά προσιτού ενεργειακού εφοδιασμού στις αγορές», πρόσθεσε ο Descalzi.

Η Eni θα εκδώσει τους χρηματοοικονομικούς και λειτουργικούς της στόχους για το 2024 και τα στρατηγικά της σχέδια στις 14 Μαρτίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.