Οι Βιομήχανοι της ΕΕ Ζητούν Βοήθεια για να Προλάβουν Κίνα και ΗΠΑ στην Πράσινη Μετάβαση

Οι Βιομήχανοι της ΕΕ Ζητούν Βοήθεια για να Προλάβουν Κίνα και ΗΠΑ στην Πράσινη Μετάβαση
energia.gr
Τρι, 20 Φεβρουαρίου 2024 - 09:32

Οι επικεφαλής μεγάλων βιομηχανικών εταιρειών επιθυμούν η Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει το ενεργειακό κόστος και το ρυθμιστικό βάρος των πράσινων κανόνων για να βοηθήσει την περιοχή να παραμείνει ανταγωνιστική καθώς επιταχύνεται η ενεργειακή μετάβαση. Περισσότεροι από 70 ηγέτες επιχειρήσεων και

βιομηχανιών - μεταξύ των οποίων και ο Jim Ratcliffe, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος του γίγαντα χημικών προϊόντων Ineos Group - παροτρύνουν το EE να εισαγάγει μια ευρωπαϊκή βιομηχανική συμφωνία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κατά τη διάρκεια της αλλαγής. Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα βασικά αιτήματά τους είναι να γίνει η ενέργεια φθηνότερη, να μειωθεί η γραφειοκρατία και να ενισχυθεί η χρηματοδότηση της καθαρής τεχνολογίας.

Η ομάδα λέει ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει από την Κίνα και τις ΗΠΑ στον αγώνα για την προμήθεια των τεχνολογιών που απαιτούνται για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση των βιομηχανικών εκπομπών. Η προειδοποίηση έρχεται λίγους μήνες αφότου η ΕΕ οριστικοποίησε νόμους που καλύπτουν τομείς από την ενέργεια έως τις μεταφορές για να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών κατά 55% αυτή τη δεκαετία. Και τώρα το μπλοκ έχει προβάλει έναν ακόμη πιο φιλόδοξο στόχο - τη μείωση του 90% των εκπομπών μέχρι το 2040.

Την ίδια στιγμή, το υψηλό ενεργειακό κόστος και οι αμερικανικές και κινεζικές επιδοτήσεις έχουν εγείρει φόβους για το μέλλον της ευρωπαϊκής βαριάς βιομηχανίας. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στη Γερμανία, την οικονομική δύναμη της ηπείρου, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι οι μέρες της ως βιομηχανική υπερδύναμη πλησιάζουν στο τέλος τους. Η ΕΕ στο σύνολό της βρίσκεται σε μια παρατεταμένη περίοδο σχεδόν στασιμότητας.

Αυτό σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία χρειάζεται επειγόντως περισσότερη βοήθεια, σύμφωνα με την ομάδα των ηγετών των επιχειρήσεων που πρόκειται να συγκεντρωθούν μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρου στο εργοστάσιο χημικών της BASF SE στην Αμβέρσα την Τρίτη.

"Αυτή η τεράστια πρόκληση έρχεται την ώρα που τόσο οι μεγάλες επιχειρήσεις όσο και οι ΜΜΕ αντιμετωπίζουν την πιο σοβαρή οικονομική ύφεση της τελευταίας δεκαετίας, η ζήτηση μειώνεται, το κόστος παραγωγής αυξάνεται και οι επενδύσεις μεταφέρονται σε άλλες περιοχές", αναφέρει η σχεδιαζόμενη Διακήρυξη της Αμβέρσας. "Εργοτάξια κλείνουν, η παραγωγή σταματά, άνθρωποι απολύονται. Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μια επιχειρηματική υπόθεση".

Η πορεία των επιχειρήσεων μέσω της πράσινης στροφής θα αποτελέσει βασική πρόκληση για τη φον ντερ Λάιεν, εάν κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Επιτροπής. Η ΕΕ έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενη κριτική για την προσέγγισή της όσον αφορά την οικολογική αναβάθμιση της οικονομίας της, ιδίως από τους αγρότες. Οι πολίτες της ΕΕ θα προσέλθουν στις κάλπες τον Ιούνιο, με τα δεξιά κόμματα που αντιτίθενται σε γενικές γραμμές στην πράσινη συμφωνία να αναμένεται να σημειώσουν σημαντικά κέρδη.

Οι τομείς της χημικής βιομηχανίας, του χάλυβα και του τσιμέντου συγκαταλέγονται μεταξύ των τομέων που είναι πιο δύσκολο να απαλλαγούν από τις  εκπομπές άνθρακα και θα πρέπει να βασιστούν σε τεχνολογίες όπως το πράσινο υδρογόνο και η δέσμευση άνθρακα για να τις μειώσουν σύμφωνα με τους στόχους του καθαρού μηδενισμού.

Η συγκέντρωση στην Αμβέρσα πραγματοποιείται μία ημέρα αφότου ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε ότι θα υποβάλει προτάσεις στις αρχές Μαρτίου με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Robert Habeck για τη μείωση των κανόνων της ΕΕ που, όπως λέει, εμποδίζουν τις επιχειρήσεις και βλάπτουν την ανάπτυξη. Η Γαλλία μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της για φέτος και ανακοίνωσε περικοπές δαπανών ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ (10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Παρόλα αυτά, δεν βλέπουν όλοι τη μείωση της γραφειοκρατίας ως απάντηση στα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. Μια τέτοια τακτική χρησιμοποιείται συχνά για την καθυστέρηση της δράσης για το κλίμα, σύμφωνα με την Sabine Frank, εκτελεστική διευθύντρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Carbon Market Watch.