Οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 12,1% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, υποβοηθούμενες από τη διψήφια αύξηση στη Γερμανία και την Ιταλία, όπως έδειξαν τα στοιχεία την Τρίτη, με τις ταξινομήσεις πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων να αυξάνονται σε ετήσια βάση, αλλά να υποχωρούν σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Οι συνολικές ταξινομήσεις στις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen και Stellantis αυξήθηκαν κατά 11,5% και 15% αντίστοιχα τον Ιανουάριο, αλλά μειώθηκαν κατά 2,9% στη Renault , όπως έδειξαν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Οι πωλήσεις των νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία (BEV) μειώθηκαν κατά 42,3% από τον Δεκέμβριο σε 92.741 οχήματα, αν και αυτό ήταν μια αύξηση 29% από ένα χρόνο νωρίτερα.

Η τάση αυτή οφείλεται στη Γερμανία και τη Γαλλία, τις δύο μεγαλύτερες αγορές BEV στο μπλοκ, όπου οι πωλήσεις πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώθηκαν αντίστοιχα κατά 59% και 46% από τον προηγούμενο μήνα, αλλά αυξήθηκαν κατά 24% και 37% από ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα στοιχεία αντανακλούν μια παγκόσμια επιβράδυνση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων, οι οποίες μειώθηκαν κατά 26% τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο, αλλά αυξήθηκαν κατά 69% από ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς βάρυναν, μεταξύ άλλων, οι περικοπές επιδοτήσεων ή οι αυστηρότεροι κανόνες στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Καθώς το υψηλό κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων έχει καταστεί εμπόδιο για την ευρύτερη μαζική υιοθέτηση, η Stellantis και η Renault προσπαθούν να αναπτύξουν πιο προσιτά ηλεκτρικά οχήματα.

Τα EVs - είτε πρόκειται για πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα, είτε για plug-in υβριδικά ή πλήρως υβριδικά - αντιπροσώπευαν το 47,5% του συνόλου των νέων ταξινομήσεων επιβατικών αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Ιανουάριο, έναντι 42,7% ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά μειωμένα από το 53,3% τον Δεκέμβριο.

Η αμερικανική πρωτοπόρος EV Tesla είδε αύξηση 66,9% σε ετήσια βάση στις πωλήσεις στην ΕΕ τον Ιανουάριο.

Ο αριθμός των νέων οχημάτων που ταξινομήθηκαν τον Ιανουάριο στην ΕΕ, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) αυξήθηκε κατά 11,5% σε 1 εκατομμύριο οχήματα, σύμφωνα με την ACEA.