Η Ρωσία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για δραματική αύξηση στην παραγωγή LNG από 33 εκατομμύρια τόνους το 2023 σε 110 εκατομμύρια τόνους μέχρι το έτος 2030, σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Tass

Τον φιλόδοξο στόχο που αποβλέπει στην ενίσχυση της θέσης της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά LNG και τη διαφοροποίηση των προμηθειών της σε φυσικό αέριο αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak.

Σύμφωνα με τον Novak, η σημαντική αύξηση της παραγωγής θα κατανεμηθεί μέσω των βασικών συγκροτημάτων LNG της Ρωσίας, με μία προγραμματισμένη αύξηση στα 110 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2030, και η οποία έχει ήδη εξασφαλιστεί μέσω έργων που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε βρίσκονται σε εξέλιξη. Το σύμπλεγμα Yamal, που βρίσκεται στην περιοχή της Αρκτικής, αναμένεται να δει την παραγωγή του να τριπλασιάζεται στους 60 εκατομμύρια τόνους έως το 2030, από 20 εκατομμύρια τόνους που είναι σήμερα. Ομοίως, το σύμπλεγμα της Βαλτικής πρόκειται να υποστεί σημαντική επέκταση, με την παραγωγή να αναμένεται να υπερεξαπλασιαστεί σε 15 εκατομμύρια τόνους από τους 2,2 εκατομμύρια τόνους σήμερα. Επιπλέον, το σύμπλεγμα Sakhalin στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας και το σύμπλεγμα Murmansk στα βορειοδυτικά της Ρωσίας αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή σε 15 εκατομμύρια τόνους και 20 εκατομμύρια τόνους, αντίστοιχα, γεγονός που σηματοδοτεί σημαντική ανάπτυξη σε αυτές τις περιοχές.

Υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία αυτής της επέκτασης, ο Novak δήλωσε ότι η Ρωσία στοχεύει να καταλάβει τουλάχιστον το 15-20% της παγκόσμιας αγοράς LNG, ένα σημαντικό άλμα από το σημερινό μερίδιο του 8%.