Οι 73 ηγέτες του κλάδου και μια σειρά από κορυφαίες ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της FuelsEurope, της ένωσης που εκπροσωπεί τη βιομηχανία παραγωγής καυσίμων, παρουσίασαν τη "Διακήρυξη της Αμβέρσας για μια ευρωπαϊκή βιομηχανική συμφωνία" στον πρωθυπουργό του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρου, και στην πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η διακήρυξη υπογραμμίζει

τη δέσμευση των βιομηχανιών στην Ευρώπη και τον μετασχηματισμό της και περιγράφει την επείγουσα ανάγκη να καταστεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία ανταγωνιστική, ανθεκτική και βιώσιμη ενόψει των δυσμενών οικονομικών συνθηκών. 

Ζητά μια ευρωπαϊκή βιομηχανική συμφωνία, βασισμένη σε 10 συγκεκριμένες δράσεις,η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα της επόμενης στρατηγικής ατζέντας της ΕΕ 2024-2029, ενώ παράλληλα θα συμπληρώνει την πράσινη συμφωνία της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της Βιομηχανίας που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της BASF στην Αμβέρσα, ηγέτες από βασικούς τομείς της βιομηχανίας, που εκπροσωπούν 7,8 εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ευρώπη, ένωσαν τις δυνάμεις τους με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα και τους ευρωπαίους ηγέτες για να αντιμετωπίσουν τις πιεστικές ανησυχίες σχετικά με το βιομηχανικό τοπίο της Ευρώπης. Η "Διακήρυξη της Αμβέρσας", η οποία υποστηρίζεται από ευρύ φάσμα τομέων, υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία της σαφήνειας, της προβλεψιμότητας και της εμπιστοσύνης στη βιομηχανική πολιτική της Ευρώπης.

"Οι βασικές βιομηχανίες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν ιστορικές προκλήσεις: η ζήτηση μειώνεται, οι επενδύσεις στην ήπειρο καθυστερούν, η παραγωγή έχει μειωθεί σημαντικά και οι εγκαταστάσεις απειλούνται. Θέλουμε να προωθήσουμε τον μετασχηματισμό των εταιρειών μας. Για το σκοπό αυτό, χρειαζόμαστε επειγόντως αποφασιστική δράση για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια ισχυρότερη επιχειρηματική υπόθεση στην Ευρώπη.  Η "Διακήρυξη της Αμβέρσας" σκιαγραφεί μια πορεία προς τα εμπρός. Θέτοντας την ευρωπαϊκή βιομηχανική συμφωνία στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής στρατηγικής ατζέντας, η ΕΕ θα ανοίξει το δρόμο για μια ανθεκτική, ανταγωνιστική και βιώσιμη Ευρώπη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Πράσινη Συμφωνία λειτουργεί για όλους". δήλωσε ο Martin Brudermüller, πρόεδρος του Cefic.

Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, η δήλωση περιγράφει 10 συγκεκριμένες δράσεις, μεταξύ των οποίων η ενσωμάτωση της βιομηχανικής συμφωνίας της ΕΕ στην ευρύτερη ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα, ο εξορθολογισμός της νομοθεσίας και η απλούστευση του πλαισίου κρατικών ενισχύσεων. Ζητείται να μετατραπεί η Ευρώπη σε παγκόσμιο ηγέτη στην παροχή άφθονης και οικονομικά προσιτής ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω στρατηγικών συμπράξεων και ισχυρών υποδομών, εκτός από την ισχυρότερη στήριξη των έργων της ΕΕ. Τονίζει την ανάγκη να εξασφαλιστεί η αυτάρκεια σε πρώτες ύλες, να ενισχυθεί η ζήτηση για βιώσιμα προϊόντα και να καλλιεργηθεί η καινοτομία. Η ενιαία αγορά της Ευρώπης επισημαίνεται επίσης ως πλεονέκτημα που πρέπει να αξιοποιηθεί και να αναζωογονηθεί, μαζί με την καθιέρωση ενός νέου πνεύματος νομοθέτησης που θα δίνει κίνητρα για επενδύσεις και μια συνεκτική εσωτερική δομή για την αποτελεσματική εφαρμογή της πολιτικής.

Οι υπογράφοντες τη Διακήρυξη περιλαμβάνουν εκπροσώπους από διάφορους τομείς, όπως χημικά, φαρμακευτικά, χαρτί, χάλυβας, εξόρυξη, αλουμίνιο, γυαλί, ψευδάργυρος, μέταλλα, κλωστοϋφαντουργία, διυλιστήρια, τσιμέντο, ασβέστης, λιπάσματα, κεραμικά, βιομηχανικά αέρια και βιοτεχνολογία.

Η "Διακήρυξη της Αμβέρσας" αποτελεί επείγουσα έκκληση για την αναζωογόνηση του βιομηχανικού τοπίου της Ευρώπης, την ενίσχυση των βασικών βιομηχανικών τομέων, τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας, της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητάς τους εν μέσω μεταβαλλόμενης γεωπολιτικής. Και υπογραμμίζει τη βούληση της βιομηχανίας να συμβάλει σε μια ισχυρότερη Ευρώπη. Μόνο με έναν ισχυρό βιομηχανικό ιστό και έναν ενισχυμένο κοινωνικό διάλογο στην Ευρώπη μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η πράσινη μετάβαση θα είναι μια δίκαιη μετάβαση. Η Διακήρυξη σηματοδοτεί μια συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και θέτει τις βάσεις για την επανεκκίνηση των βιομηχανικών επενδύσεων στην Ευρώπη, σηματοδοτώντας την έναρξη της εφαρμογής της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας.

 

Η Γενική Διευθύντρια της FuelsEurope, Λιάνα Γούτα, η οποία συμμετείχε στην εναρκτήρια εκδήλωση και συνυπέγραψε τη Διακήρυξη εκ μέρους της FuelsEurope, εξηγεί τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας:

"Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να στρέψει και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας στη βιομηχανία της- την ευρωπαϊκή βιομηχανία που θα υποστηρίξει την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας, μετασχηματίζοντας τα περιουσιακά της στοιχεία, αναπτύσσοντας πράσινες τεχνολογίες και παράγοντας προϊόντα με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ ήταν η ναυαρχίδα στο επίκεντρο της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου. Τώρα πρέπει να εφαρμόσουμε και να υλοποιήσουμε, και για να γίνει αυτό χρειάζεται μια βιομηχανική συμφωνία της ΕΕ, παράλληλα με την Πράσινη Συμφωνία.

Όσον αφορά τη Βιομηχανία Καυσίμων, η Λιάνα Γούτα υπογραμμίζει ότι "η κλιματική ουδετερότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ανανεώσιμα υγρά καύσιμα και προϊόντα. Αυτά τα ανανεώσιμα καύσιμα και προϊόντα πρέπει να παράγονται στην Ευρώπη". "Ο κλάδος μας διαθέτει στρατηγικά και κρίσιμα βιομηχανικά περιουσιακά στοιχεία και υποδομές σε όλη την Ευρώπη και έχει ήδη ξεκινήσει ένα ταξίδι για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και προϊόντα σε ανανεώσιμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, πρέπει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του, προκειμένου να διαφυλάξει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές. Ωστόσο, για να υλοποιηθεί αυτό, και στο πλαίσιο μιας νέας βιομηχανικής συμφωνίας, η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει μια στρατηγική της ΕΕ για τη μετάβαση των υγρών καυσίμων και προϊόντων. Η στρατηγική αυτή θα επιτρέψει την ταχύτερη και οικονομικά βιώσιμη απεξάρτηση από τον άνθρακα των μεταφορών και της βιομηχανικής αλυσίδας αξίας".

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Συμφωνία θα πρέπει να δώσει κίνητρα για επενδύσεις στη μετάβαση της βιομηχανίας παραγωγής καυσίμων με χαμηλές και μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που αποτελεί κομβικό στοιχείο της βιομηχανικής αλυσίδας αξίας της ΕΕ.
Η Διακήρυξη της Αμβέρσας περιγράφει το όραμα της βιομηχανίας για μια Ευρωπαϊκή Βιομηχανική Συμφωνία και καλεί για τη δημιουργία μιας πειστικής επιχειρηματικής υπόθεσης για αυτές τις κρίσιμες επενδύσεις.

"Οι φιλοδοξίες είναι υψηλές και οι επενδύσεις που θα χρειαστούν, τεράστιες. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει ο ελκυστικός τόπος για αυτές.Ο κλάδος μας και όλα τα μέλη μας έχουν ένα σαφές Όραμα για τη μετάβαση, τις στρατηγικές και τα επενδυτικά σχέδια πολλών εκατομμυρίων.Πρόθεσή μας και ελπίδα μας είναι να έχουμε το ευνοϊκό πλαίσιο για την υλοποίηση αυτών των μεγάλων επενδύσεων στην Ευρώπη.Είναι ο μόνος τρόπος για να καταστεί η Ευρώπη ενεργειακά ασφαλής, ανταγωνιστική και βιώσιμη, ηγέτης στις πράσινες τεχνολογίες", κατέληξε η Λιάνα Γούτα.

Δείτε τη Διακήρυξη εδώ