Η πτώση των αποθεμάτων και τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία βοήθησαν στην άνοδο των μετάλλων και της ενέργειας. Σε αυτό συνέβαλε ο ευρύτερος τόνος κινδύνου στις αγορές. Ο χαλκός σημείωσε άνοδο αφού η νέα στήριξη των κινεζικών αγορών βοήθησε στην ενίσχυση του κλίματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πεκίνο συντάσσει νέους νόμους για την προώθηση της ιδιωτικής οικονομίας. Παρ' όλα αυτά, τα θεμελιώδη μεγέθη του χαλκού συνεχίζουν να ξεπερνούν τις προσδοκίες και ένα σημείο καμπής στη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών αρχίζει να ενισχύει το κλίμα.

Ο χαλκός δέχεται πιέσεις από τις αυστηρότερες νομισματικές πολιτικές και την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που οδηγεί σε ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση. Ωστόσο, η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή εν μέσω της αυξημένης εστίασης στην ηλεκτροδότηση και την απαλλαγή από τον άνθρακα. Η αύξηση της ζήτησης από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ινδία, τρεις από τους πέντε μεγαλύτερους καταναλωτές, αναμένεται να φθάσει το 4,3% το 2024. Αυτό συμβαίνει εν μέσω αυξανόμενων προβλημάτων από την πλευρά της προσφοράς. Οι απρογραμμάτιστες διακοπές είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές, καθώς οι παραγωγοί παλεύουν με το υψηλό κόστος και την πτώση των ζητημάτων ποιότητας. Οι πολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν επίσης υψηλοί, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάπτυξη νέων ορυχείων. Το γεγονός αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει την αγορά χαλκού να επιστρέψει σε έλλειμμα φέτος, γεγονός που θα πρέπει να στηρίξει τις τιμές.

Το σιδηρομετάλλευμα επέκτεινε τις πρόσφατες απώλειες μετά από ενδείξεις περαιτέρω αδυναμίας της ζήτησης. Τα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος σε δέκα μεγάλα κινεζικά λιμάνια αυξήθηκαν σε 99 εκατ. τόνους. Αυτό επιδεινώθηκε από την αύξηση της προσφοράς. Οι πέντε μεγαλύτεροι εξαγωγείς παγκοσμίως αναμένεται να στείλουν 290,7 εκατ. τόνους το α' τρίμηνο του 2024, αυξημένοι κατά 3,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Ο χρυσός διαπραγματευόταν σε στενό εύρος τιμών, αφού τα στοιχεία έριξαν λίγο φως στις προοπτικές των επιτοκίων. Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ ήταν καλύτερες από τις αναμενόμενες- ωστόσο, τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της FOMC έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν βιάζονται να μειώσουν τα επιτόκια. Η αγορά ασφαλών καταφυγίων παραμένει υποστηρικτική εν μέσω αστάθειας στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο εν μέσω περαιτέρω ενδείξεων σύσφιξης. Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο κατά 3,51 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Energy Information Administration. Οι ρυθμοί λειτουργίας των διυλιστηρίων έβαλαν τελικά τέλος σε ένα σερί εβδομαδιαίων μειώσεων και ενδέχεται να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι εγκαταστάσεις επαναλειτουργούν μετά από διακοπές συντήρησης. Αυτό αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση για αργό πετρέλαιο. Οι αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή στηρίζουν επίσης τις τιμές. Οι αντάρτες Χούτι χτύπησαν με δύο πυραύλους ένα ακόμη φορτηγό πλοίο νηολογημένο στο Ηνωμένο Βασίλειο στον Κόλπο του Άρντεν. Αυτό συμβαίνει καθώς η ομάδα ενισχύει τις στρατιωτικές και αμυντικές της δυνατότητες για να συνεχίσει να επιτίθεται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη από τη σχιστολιθική βιομηχανία των ΗΠΑ εξασθενούν επίσης. Μια απροσδόκητη αύξηση της παραγωγικότητας των πηγών οδήγησε τη συνολική παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου σε ρεκόρ 9,4 εκατ. δολάρια ημερησίως το 2023. Ωστόσο, ο αριθμός των οριζόντιων γεωτρύπανων που λειτουργούν στις λεκάνες σχιστολιθικού πετρελαίου δεν επαρκεί για να αντικαταστήσει τα ξηρά πηγάδια τους επόμενους μήνες.

Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο επέκτεινε τις πρόσφατες απώλειες λόγω της αδύναμης ζήτησης. Το LNG της Βόρειας Ασίας ακολούθησε τους ευρωπαϊκούς δείκτες αναφοράς χαμηλότερα, αλλά αυτό μπορεί να μην διαρκέσει, καθώς οι χαμηλές τιμές προσελκύουν το ενδιαφέρον των κινέζων αγοραστών.