Παράταση των Περικοπών Παραγωγής του OPEC+ και στο Β΄ Τρίμηνο Προβλέπει η Πλειοψηφία Αναλυτών και Traders

Παράταση των Περικοπών Παραγωγής του OPEC+ και στο Β΄ Τρίμηνο Προβλέπει η Πλειοψηφία Αναλυτών και Traders
energia.gr
Σαβ, 24 Φεβρουαρίου 2024 - 15:33

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, οι αναλυτές της βιομηχανίας πετρελαίου αναμένουν ότι ο OPEC + θα επεκτείνει χρονικά τις περικοπές στην παραγωγή και στο δεύτερο τρίμηνο. Η ομάδα των χωρών του OPEC+ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τα επίσημα σχέδιά της για το δεύτερο τρίμηνο

Αναλυτικότερα, παρατηρητές και αναλυτές της βιομηχανίας πετρελαίου προβλέπουν ότι ο OPEC+ θα αποφασίσει να παρατείνει τις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου και πέρα ​​από το πρώτο τρίμηνο του 2024, στο επόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με νέα έρευνα του Bloomberg την Παρασκευή. Οι συμμετέχοντες στην ανώνυμη έρευνα προβλέπουν, σε συντριπτικό ποσοστό, ότι ο OPEC+ θα αναγκαστεί να εφαρμόσει τις περικοπές και κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς 14 από τους 17 traders και αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα προεξοφλούν ότι ο OPEC+ δεν θα κάνει αλλαγές στα σχέδια παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο.

«Η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση και για να διατηρήσει τις τιμές σταθερές, ο OPEC + πρέπει να κρατήσει αυτές τις ποσότητες πετρελαίου εκτός αγοράς», δήλωσε ο Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρος των συμβούλων Rapidan Energy Group.

«Ο OPEC + δεν έχει άλλη επιλογή από το να παρατείνει τις τρέχουσες περικοπές προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση», δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής της PVM Oil Associates Ltd.

Όπως παρατηρεί το OilPrice.com, η ομάδα των χωρών του OPEC+ δεν έχει ανακοινώσει τα επίσημα σχέδιά της για το δεύτερο τρίμηνο και δεν έχει ορίσει ακόμη ημερομηνία κατά την οποία θα συζητήσει τα σχέδια αυτά. Ενώ οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι ο OPEC + είναι πιθανό να επεκτείνει τις περικοπές του και στο επόμενο τρίμηνο, άλλοι πιστεύουν ότι οι εν λόγω χώρες μπορεί να αυξήσουν τις περικοπές παραγωγής τους, αφού ορισμένα από τα μέλη του –μεταξύ των οποίων το Ιράκ και το Καζακστάν- συνέχισαν να έχουν πλεονάζουσα παραγωγή τον Ιανουάριο.

Πέραν της εν λόγω έρευνας του Bloomberg, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι ενώ η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου χάνει σε δυναμική, οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου πράγματι βρίσκονται σε ένταση, μετά την διαπίστωση ότι τα αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν κατά περίπου 60 εκατομμύρια βαρέλια τον Ιανουάριο. Εάν οι αγορές συνεχίσουν να να βρίσκονται σε κατάσταση έντασης, ένα πράγμα πρέπει να ισχύει, εάν οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ αποδειχθούν ακριβείς: ο OPEC + πρέπει να διατηρήσει την τρέχουσα πειθαρχία του και να χαλαρώσει σταδιακά τις περικοπές παραγωγής του – και όχι ταυτόχρονα στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Το πόσο αργά θα πρέπει να αναιρεθούν οι περικοπές της παραγωγής για να μην κατεβούν οι τιμές του πετρελαίου ποικίλλει από αναλυτή σε αναλυτή. «Οι φυσικές αγορές μάς λένε ότι στην πραγματικότητα οι αγορές είναι ‘σφιχτές’», δήλωσε στο Bloomberg η διευθύντρια έρευνας στην Energy Aspects Ltd, Amrita Sen.

«Πιστεύουμε ότι ο OPEC+ θα επεκτείνει τις περικοπές του με κάποια μορφή». Τότε, σύμφωνα με τη Sen, το πλεόνασμα θα εξαφανιστεί.