Η Κίνα θα Αυξήσει την Προστασία κατά της Πειρατείας για Βασικές Βιομηχανίες

Η Κίνα θα Αυξήσει την Προστασία κατά της Πειρατείας για Βασικές Βιομηχανίες
energia.gr
Δευ, 26 Φεβρουαρίου 2024 - 11:56

Το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Πληροφορικής της Κίνας (MIIT) παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο που στοχεύει στη βελτίωση της ασφάλειας των δεδομένων στον βιομηχανικό τομέα της Κίνας και ουσιαστικά να περιορίσει τους «κινδύνους» μέχρι το τέλος του 2026. Το σχέδιο έρχεται σε μια στιγμή που η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αλληλοκατηγορούνται συχνά για κυβερνοεπιθέσεις και βιομηχανική κατασκοπεία.

Το Reuters ανέφερε πέρυσι ότι οι κινεζικές κυβερνητικές οντότητες και οι κρατικές επιχειρήσεις επιτάχυναν τις προσπάθειες αντικατάστασης του δυτικού υλικού και λογισμικού με εγχώριες εναλλακτικές, εν μέρει λόγω των φόβων για εισβολή από ξένους αντιπάλους.

«Σε απάντηση σε συχνά σενάρια κινδύνου, όπως επιθέσεις ransomware, παράνομες λειτουργίες από το προσωπικό και ανεξέλεγκτη απομακρυσμένη λειτουργία και συντήρηση, θα ενισχύσουμε την αυτοεξέταση και την αυτοδιόρθωση κινδύνου και θα υιοθετήσουμε ακριβή μέτρα διαχείρισης και προστασίας», ανέφερε το σχέδιο, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του MIIT.

Προστατευτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων έκτακτης ανάγκης που προσομοιώνουν επιθέσεις ransomware, πρέπει να εφαρμοστούν σε περισσότερες από 45.000 εταιρείες στον βιομηχανικό τομέα της Κίνας έως το τέλος του 2026, καλύπτοντας τουλάχιστον το κορυφαίο 10% όσον αφορά τα έσοδα σε κάθε κινεζική επαρχία.

Το σχέδιο στοχεύει επίσης να ολοκληρώσει 30.000 εκπαιδευτικές συνεδρίες ασφάλειας δεδομένων και να καλλιεργήσει 5.000 «ταλέντα» ασφάλειας δεδομένων εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου.

Η Κίνα τα τελευταία τρία χρόνια έχει αυστηροποιήσει τους κανονισμούς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες της αποθηκεύουν και μεταφέρουν δεδομένα χρηστών, επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Οι ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον κινεζικό γίγαντα Didi, τον Ιούλιο του 2022 για παραβιάσεις της ασφάλειας δεδομένων.

Το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας προειδοποίησε τον Δεκέμβριο ότι το ξένο λογισμικό γεωγραφικών πληροφοριών χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή ευαίσθητων δεδομένων σε βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του στρατού του.

Τον ίδιο μήνα, προτάθηκε και ένα σύστημα ταξινόμησης τεσσάρων επιπέδων για να το βοηθήσει να ανταποκριθεί σε περιστατικά ασφάλειας δεδομένων.