Η ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σημειώνει νέα ρεκόρ στις ΗΠΑ και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται καθώς η αιολική και η ηλιακή ενέργεια γίνονται οι προτιμώμενες επιλογές για την αντικατάσταση της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα έναντι του φυσικού αερίου. Σχεδόν το ένα τέταρτο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ τροφοδοτήθηκε από ανανεώσιμες πηγές το 2023

και μόλις το 9% της συνολικής ενέργειας που χρησιμοποιείται προέρχεται από πράσινες πηγές, σύμφωνα με νέα έκθεση του BloombergNEF.

Η νέα παραγωγή ηλιακής ενέργειας έχει συμβάλει στην ενίσχυση του όγκου της ηλεκτρικής ενέργειας που δημιουργείται από ανανεώσιμες πηγές, με 42 γιγαβάτ ισχύος παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές να προστίθενται στο δίκτυο των ΗΠΑ πέρυσι, αναφέρει το Bloomberg NEF σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Ομοίως, προστέθηκαν επίσης 7,5 GW αποθήκευσης μπαταριών, που αποτελεί βασικό παράγοντα για την ενσωμάτωση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο δίκτυο.

Μεγάλο μέρος της ώθησης στην παραγωγή πράσινης ενέργειας προήλθε από την ομοσπονδιακή πολιτική, όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού και οι επιχορηγήσεις από το Υπουργείο Ενέργειας και άλλους φορείς, δήλωσε το BNEF.

"Η ανθεκτικότητα των τομέων της βιώσιμης ενέργειας είναι σαφής και διαρκής", δήλωσε η Lisa Jacobson, πρόεδρος του Business Council for Sustainable Energy, ενός εμπορικού συνδέσμου με έδρα την Ουάσιγκτον. "Γνωρίζουμε ότι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι ήδη σταθερά συνδεδεμένη με την αμερικανική οικονομία, αλλά οι πρόσφατες ομοσπονδιακές πολιτικές έχουν αποδειχθεί σημαντικό πλεονέκτημα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της τεχνολογίας εν μέσω μιας ταραχώδους αγοράς".

Η αυξανόμενη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές συμβάλλει επίσης στην αντικατάσταση της ενέργειας από άνθρακα, σύμφωνα με το BMI, μια ερευνητική μονάδα της Fitch Solutions. Η μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο αντικαθίσταται από την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών, καθώς η υιοθέτηση του φυσικού αερίου ολισθαίνει, ανέφερε η BMI σε ξεχωριστή έκθεση που προβλέπει ότι ο άνθρακας θα αποτελεί το 25% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2032, ενώ η ανανεώσιμη ενέργεια θα αποτελεί το 43% και το φυσικό αέριο το 21%.

Οι ανοδικές εκθέσεις έρχονται καθώς αρχίζουν να εμφανίζονται ανησυχίες σχετικά με τις επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση. Τις τελευταίες εβδομάδες, η επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων έχει οδηγήσει τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες σε αναπροσαρμογή των σχεδίων επέκτασης των ηλεκτρικών οχημάτων. Η BNEF τόνισε ότι οι πωλήσεις EV στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 50% πέρυσι σε 1,46 εκατομμύρια. Οι χαμηλές τιμές των μετάλλων έχουν επίσης ωθήσει τους μεταλλωρύχους να επιβραδύνουν τις επεκτάσεις της παραγωγής. Τα υπεράκτια αιολικά στις ΗΠΑ είχαν επίσης μια δύσκολη χρονιά, με τις αμερικανικές εταιρείες ενέργειας να επιδιώκουν να εγκαταλείψουν προγραμματισμένα έργα εν μέσω της εκτίναξης του κόστους και της πτώσης των αποδόσεων.

Παρά όμως τους αντίθετους ανέμους, άλλοι παραμένουν αισιόδοξοι. Η Brookfield Asset Management δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι επιδιώξει να συγκεντρώσει περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια δολάρια για δύο νέα κεφάλαια καθαρής ενέργειας. Το BNEF υπογράμμισε ότι στις ΗΠΑ αναπτύχθηκαν 303,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ηλεκτρικών οχημάτων και των επενδύσεων σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην Ουάσινγκτον έχει προκύψει επίσης μια διαμάχη σχετικά με το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανέστειλε τον Ιανουάριο τις εγκρίσεις για εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και την Ασία, επικαλούμενος ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις από τις επιχείρησεις φυσικού αερίου. Πιο πρόσφατα, την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο που αφαιρεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν την εξουσία να παγώνει τις εν λόγω εγκρίσεις.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε υψηλό ρεκόρ 1.809 τεραβατώρες πέρυσι ή 43% του συνολικού ενεργειακού μείγματος της χώρας, σύμφωνα με το BNEF. Παράλληλα, το μερίδιο του άνθρακα υποχώρησε στο 15,8%, ενώ το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε στο 23%.

Η τάση αυτή είναι πιθανό να συνεχιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, με το BMI να προβλέπει μείωση κατά 20% της κατά κεφαλήν παραγωγής ενέργειας από άνθρακα κατά την επόμενη δεκαετία. "Μεταξύ του 2023 και του 2032, αναμένουμε ότι το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο θα αυξηθεί από 38% σε 43% της συνολικής παγκόσμιας θερμικής παραγωγής, ενώ το μερίδιο του άνθρακα αναμένεται να μειωθεί από 57,7% σε 50%", δήλωσε το BMI.

Μέχρι το 2028, οι ΑΠΕ προβλέπεται να αποτελούν το 23,7% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ, ενώ το φυσικό αέριο αναμένεται να υποχωρήσει στο 21,9% και ο άνθρακας στο 28,9%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του BMI.