Οι λιβυκές δυνάμεις που φρουρούν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη χώρα ανακοίνωσαν την Κυριακή το κλείσιμο των κοιτασμάτων πετρελαίου σε μια διαμάχη σχετικά τις αμοιβές τους

«Δυστυχώς θα κλείσουμε όλες τις εγκαταστάσεις πετρελαίου», ανέφεραν οι Φρουροί Πετρελαϊκών Εγκαταστάσεων (PFG) σε δήλωση μέσω βίντεο που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Libya al-Ahrar. «Εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, θα φέρουμε τη ζημιά ενώπιον των δικαστικών αρχών», όπως απείλησε.

Η PFG απαιτεί αύξηση μισθών για τα μέλη της και την καταβολή μπόνους σε επίπεδα παρόμοια με τους υπαλλήλους της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας National Oil Corporation της Λιβύης.

Εξάλλου, στις 15 Φεβρουαρίου, η PFG έδωσε τελεσίγραφο 10 ημερών στην κυβέρνηση της Τρίπολης να εκπληρώσει τα αιτήματά της, απειλώντας να κλείσει τα πεδία άντλησης πετρελαίου της χώρας. Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από την κυβέρνηση σχετικά με την κίνηση της PFG χθες το μεσημέρι, τοπική ώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού πετρελαίου της Αφρικής, αλλά, μετά από χρόνια συγκρούσεων και βίας που ακολούθησαν την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η παραγωγή και οι εξαγωγές έχουν περιοριστεί.