Αλλαγές στα Ανώτατα Κλιμάκια της Orsted Φέρνουν τα Προβλήματα στις Επενδύσεις Υπεράκτιων Αιολικών

Αλλαγές στα Ανώτατα Κλιμάκια της Orsted Φέρνουν τα Προβλήματα στις Επενδύσεις Υπεράκτιων Αιολικών
energia.gr
Τρι, 27 Φεβρουαρίου 2024 - 14:05

Η Orsted της Δανίας (ORSTED.CO), η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι διόρισε νέο οικονομικό διευθυντή και νέο επικεφαλής επιχειρήσεων, καθώς προσπαθεί να ξεπεράσει μια σειρά από ακυρώσεις έργων και οικονομικές απώλειες

Ειδικότερα, ο όμιλος γνωστοποίησε ότι ο Τροντ Γουέστλι, πρώην οικονομικός διευθυντής του δανικού ναυτιλιακού κολοσσού A.P. Moller-Maersk και της νορβηγικής Telenor, αναλαμβάνει νέος επικεφαλής του τομέα οικονομικών, ενώ ο Πάτρικ Χάρνετ αναλαμβάνει επικεφαλής επιχειρήσεων (COO), με ισχύ από την 1η Απριλίου.

Ο Χάρνετ, ο οποίος εντάχθηκε στην Orsted το 2016, είναι σήμερα υπεύθυνος για την ανάπτυξη του έργου και την κατασκευή του Hornsea 3, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει, όταν ολοκληρωθεί, το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο.

Η υπεράκτια αιολική βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν δυσμενή συνδυασμό αυξανόμενου πληθωρισμού, αυξήσεων επιτοκίων και καθυστερήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού, η οποία αγωνίζεται να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση.

Τον Νοέμβριο, η Orsted είχε προαναγγείλει την αποχώρηση των επικεφαλής των οικονομικών και επιχειρησιακών της υποθέσεων, με άμεση ισχύ, αφού η εταιρεία ανέφερε μεγάλες οικονομικές ζημίες λόγω καθυστερήσεων σε έργα στις ΗΠΑ. Επιδιώκοντας να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, η Orsted περιόρισε τον Φεβρουάριο τους στόχους επενδύσεων και δυναμικότητας και διέκοψε τις πληρωμές μερισμάτων ως μέρος μιας σημαντικής προσπάθειας αναθεώρησης.

Ο διορισμός των νέων στελεχών θα συμβάλει στη διασφάλιση της επιτυχούς εφαρμογής της στρατηγικής της, ανέφερε η εταιρεία. «Θα συνεισφέρουν ισχυρές διεθνείς οικονομικές δεξιότητες και δεξιότητες εκτέλεσης στην εκτελεστική ομάδα του ομίλου», τονίζει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Orsted, Thomas Thune Andersen, σε δήλωσή του.

Την 1η Νοεμβρίου 2023, η εταιρεία ματαίωσε δύο υπεράκτια αιολικά πρότζεκτ στις ΗΠΑ, προκαλώντας απομειώσεις ύψους 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω λαθυστερήσεων καθώς το κόστος κατασκευής είχε εκτιναχθεί στα ύψη. Ο Rasmus Errboe, ο οποίος ενεργεί ως προσωρινός οικονομικός διευθυντής από τις 14 Νοεμβρίου πέρυσι, θα επιστρέψει στη θέση του ως Διευθύνων Σύμβουλος για την Ευρώπη στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με την Orsted.