Το Ιράν έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με μεγάλο αριθμό ισχυρών βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-επιφανείας, αποκάλυψαν έξι πηγές, εμβαθύνοντας τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών που τελούν υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Η παροχή από το Ιράν περίπου 400 πυραύλων περιλαμβάνει πολλούς από την οικογένεια βαλλιστικών όπλων μικρού βεληνεκούς Fateh-110, όπως

ο Zolfaghar, δήλωσαν τρεις ιρανικές πηγές. Αυτός ο οδοκίνητος πύραυλος είναι ικανός να πλήξει στόχους σε απόσταση μεταξύ 300 και 700 χιλιομέτρων, λένε οι ειδικοί.

Το υπουργείο Άμυνας του Ιράν και οι Φρουροί της Επανάστασης – μια επίλεκτη δύναμη που επιβλέπει το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν – αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επίσης δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι αποστολές ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου μετά από συμφωνία που οριστικοποιήθηκε σε συναντήσεις στα τέλη του περασμένου έτους μεταξύ Ιρανών και Ρώσων αξιωματούχων του στρατού και της ασφάλειας που έλαβαν χώρα στην Τεχεράνη και τη Μόσχα, ανέφερε μία από τις ιρανικές πηγές.

Ένας Ιρανός στρατιωτικός αξιωματούχος – ο οποίος, όπως και οι άλλες πηγές, ζήτησε να μιλήσει υπό τον όρο ανωνυμίας λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα των πληροφοριών – δήλωσε ότι υπήρξαν τουλάχιστον τέσσερις αποστολές πυραύλων και ότι θα υπάρξουν και άλλες τις επόμενες εβδομάδες. Αρνήθηκε να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ένας άλλος ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ορισμένοι από τους πυραύλους στάλθηκαν στη Ρωσία με πλοίο μέσω της Κασπίας Θάλασσας, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν με αεροπλάνο.

«Θα υπάρξουν περισσότερες αποστολές», δήλωσε ο δεύτερος Ιρανός αξιωματούχος. «Δεν υπάρχει λόγος να το κρύψουμε. Μας επιτρέπεται να εξάγουμε όπλα σε οποιαδήποτε χώρα το επιθυμούμε».

Οι περιορισμοί του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εξαγωγή από το Ιράν ορισμένων πυραύλων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων τεχνολογιών έληξαν τον Οκτώβριο. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση διατήρησαν τις κυρώσεις για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν εν μέσω ανησυχιών για εξαγωγές όπλων στους πληρεξουσίους του στη Μέση Ανατολή και στη Ρωσία.

Μια τέταρτη πηγή, που γνωρίζει το θέμα, επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έλαβε πρόσφατα μεγάλο αριθμό πυραύλων από το Ιράν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, John Kirby, δήλωσε στις αρχές Ιανουαρίου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι η Ρωσία ήταν κοντά στην απόκτηση βαλλιστικών όπλων μικρού βεληνεκούς από το Ιράν, επιπλέον των πυραύλων που έχουν ήδη προμηθευτεί από τη Βόρεια Κορέα.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η Ουάσινγκτον είδε στοιχεία για ενεργή πρόοδο των συνομιλιών, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι έχουν πραγματοποιηθεί παραδόσεις.

Το Πεντάγωνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό των παραδόσεων πυραύλων.

Ο ανώτατος εισαγγελέας της Ουκρανίας δήλωσε την Παρασκευή ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι που προμήθευσε η Βόρεια Κορέα στη Ρωσία αποδείχθηκαν αναξιόπιστοι στο πεδίο της μάχης, καθώς μόνο δύο από τους 24 πέτυχαν τους στόχους τους. Η Μόσχα και η Πιονγιάνγκ έχουν αμφότερες αρνηθεί ότι η Βόρεια Κορέα έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν στην Ουκρανία.

Αντίθετα, ο Jeffrey Lewis, εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών Middlebury στο Monterey, δήλωσε ότι η οικογένεια πυραύλων Fateh-110 και ο Zolfaghar ήταν όπλα ακριβείας.

«Χρησιμοποιούνται για να στοχεύουν πράγματα που είναι υψηλής αξίας και χρειάζονται ακριβή ζημιά», δήλωσε ο Lewis, προσθέτοντας ότι 400 πυρομαχικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά εάν χρησιμοποιούνταν στην Ουκρανία. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί ήταν ήδη «αρκετά βίαιοι».

Η καθυστέρηση της αμερικανικής βοήθειας αποδυναμώνει την άμυνα της Ουκρανίας

Ουκρανική στρατιωτική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι το Κίεβο δεν έχει καταγράψει καμία χρήση ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων από τις ρωσικές δυνάμεις στη σύγκρουση. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Μετά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας δήλωσε στην εθνική τηλεόραση ότι δεν είχε καμία επίσημη πληροφορία για την απόκτηση τέτοιων πυραύλων από τη Ρωσία. Είπε ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι θα αποτελούσαν σοβαρή απειλή για την Ουκρανία.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Andriy Zagorodnyuk δήλωσε ότι η Ρωσία ήθελε να συμπληρώσει το πυραυλικό της οπλοστάσιο σε μια εποχή που οι καθυστερήσεις στην έγκριση ενός μεγάλου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Κογκρέσο έχει αφήσει την Ουκρανία να στερείται πυρομαχικών και άλλων υλικών.

«Η έλλειψη αμερικανικής υποστήριξης σημαίνει ελλείψεις σε επίγεια αεράμυνα στην Ουκρανία. Έτσι θέλουν να συσσωρεύσουν μια μάζα πυραύλων και να διαπεράσουν την ουκρανική αεράμυνα», δήλωσε ο Zagorodnyuk, ο οποίος προεδρεύει του Κέντρου Αμυντικών Στρατηγικών με έδρα το Κίεβο, μιας δεξαμενής σκέψης για την ασφάλεια, και συμβουλεύει την κυβέρνηση.

Το Κίεβο έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Τεχεράνη να σταματήσει την προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed στη Ρωσία, τα οποία έχουν γίνει βασικό στοιχείο των επιθέσεων μεγάλου βεληνεκούς της Μόσχας κατά ουκρανικών πόλεων και υποδομών, μαζί με μια σειρά πυραύλων.

Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η Ρωσία είχε εκτοξεύσει 3.700 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed κατά τη διάρκεια του πολέμου, τα οποία μπορούν να πετάξουν εκατοντάδες χιλιόμετρα και να εκραγούν κατά την πρόσκρουση. Οι Ουκρανοί τα αποκαλούν «μοτοποδήλατα» λόγω του χαρακτηριστικού ήχου των κινητήρων τους- η αεράμυνα καταρρίπτει δεκάδες από αυτά κάθε εβδομάδα.

Το Ιράν αρχικά αρνήθηκε ότι προμήθευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, αλλά μήνες αργότερα δήλωσε ότι παρείχε έναν μικρό αριθμό πριν η Μόσχα ξεκινήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία το 2022.

«Όσοι κατηγορούν το Ιράν ότι παρέχει όπλα σε μία από τις πλευρές στον πόλεμο της Ουκρανίας το κάνουν για πολιτικούς σκοπούς», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Nasser Kanaani, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την παράδοση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τεχεράνη στη Ρωσία. «Δεν έχουμε δώσει κανένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος για να λάβει μέρος σε αυτόν τον πόλεμο».

Ο Rob Lee, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής με έδρα τη Φιλαδέλφεια, δήλωσε ότι η προμήθεια πυραύλων Fateh-100 και Zolfaghar από το Ιράν θα έδινε στη Ρωσία ακόμη μεγαλύτερο πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης.

«Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους σε επιχειρησιακό βάθος και οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν από την ουκρανική αεράμυνα», δήλωσε ο Lee.

euractiv.gr