Οι Αυτοκινητοβιομηχανίες Λένε ότι δεν θα Φρενάρουν την Απαγόρευση του ICE από την ΕΕ το 2035

Οι Αυτοκινητοβιομηχανίες Λένε ότι δεν θα Φρενάρουν την Απαγόρευση του ICE από την ΕΕ το 2035
energia.gr
Τετ, 28 Φεβρουαρίου 2024 - 12:42

Εδώ και εβδομάδες κυκλοφορούν φήμες ότι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αμφισβητούν την απόφαση της ΕΕ να απαγορεύσει τα οχήματα εσωτερικής καύσης από το 2035. Όμως η ACEA, η ένωση των αυτοκινητοβιομηχανιών της Ευρώπης, δήλωσε ότι δεν αντιδρά και ότι είναι απόλυτα σύμφωνη με το μέλλον των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Ο πρόεδρος της ACEA και διευθύνων σύμβουλος της Renault, Luca de Meo, δήλωσε στον Τύπο

αυτή την εβδομάδα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης ότι η αυτοκινητοβιομηχανία δεν θέλει να συμμετέχει σε διαφωνίες "ενάντια στον κανονισμό", αναφέρει το Automotive New Europe.

"Δεν αμφισβητούμε το 2035", δήλωσε ο de Meo. "Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με το θέμα". Πρόσθεσε ότι ο επερχόμενος στόχος απαγόρευσης του 2035 "είναι δυνητικά εφικτός, αλλά πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες".

Παρόλα αυτά, ένας διστακτικός τόνος...

Ο De Meo πρόσθεσε ότι ο κλάδος έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην ηλεκτροκίνηση, τα οποία όλα θα πήγαιναν χαμένα αν οι κανονισμοί άλλαζαν ταχύτητα. "Δεν υπάρχει περίπτωση η βιομηχανία να επιστρέψει στο μηδέν. Είναι κακό για το περιβάλλον", δήλωσε.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, ωστόσο, έχουν ζητήσει επιτακτικά περισσότερα κυβερνητικά κίνητρα και επενδύσεις σε υποδομές φόρτισης για να ωθήσουν σε υψηλότερα ποσοστά υιοθέτησης των ηλεκτρικών οχημάτων. Το 2024 έφερε το τέλος ή τη ριζική μείωση πολλών προγραμμάτων κινήτρων της ΕΕ.

Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία δέχεται έντονες πιέσεις από τους Κινέζους ανταγωνιστές και την Tesla, η οποία πουλά περισσότερα EV στην Ευρώπη από οποιαδήποτε άλλη μάρκα. Οι δημιουργικές λύσεις είναι σίγουρα στο τραπέζι: Η Volkswagen, η Renault και η Stellantis ζυγίζουν το ενδεχόμενο να ενωθούν για να κατασκευάσουν φθηνότερα ηλεκτρικά οχήματα - φοβούμενες ότι είναι η μόνη τους επιλογή.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όλοι οι δρόμοι φάνηκε να οδηγούν σε μια μεγάλη ώθηση από τις αυτοκινητοβιομηχανίες για να πείσουν την ΕΕ να επιβραδύνει την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων, όπως ακριβώς συμβαίνει ενδεχομένως στις ΗΠΑ - ενέργειες που θα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στο κλίμα. Σύμφωνα με προηγούμενη έκθεση του Bloomberg, η ΕΕ πρόκειται ήδη να επανεξετάσει τα σχέδια, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να ετοιμάζουν τους λομπίστες τους για μάχη αμέσως μετά τις ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Πλέον, ο οικονομικός διευθυντής της Porsche, Lutz Meschke, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη μπορεί να αναβάλει την απαγόρευση του 2035 για τα οχήματα εσωτερικής καύσης λόγω της επιβράδυνσης της ζήτησης EV.