Καθώς οι δυτικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, η χώρα έχασε τη συμμετοχή της στην Επιτροπή του Δούναβη, με απόφαση που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Μαρτίου. Η απόφαση αυτή εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη τον περασμένο Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια της 100ης επετειακής συνόδου της Επιτροπής.

"Η Σύνοδος σημείωσε τις συστηματικές επιθέσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην περιοχή του κάτω Δούναβη, οι οποίες παραβιάζουν συνεχώς τις θεμελιώδεις αρχές της Σύμβασης του Βελιγραδίου. Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη του Δούναβη υιοθέτησαν απόφαση με την οποία καλούν τη Ρωσία να αποχωρήσει από τη Σύμβαση του Βελιγραδίου μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, διαφορετικά, από την 1η Μαρτίου, τα κράτη του Δούναβη δεν θα θεωρούν πλέον ότι δεσμεύονται από τις υποχρεώσεις της Σύμβασης έναντι της Ρωσίας", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής.

Η Επιτροπή του Δούναβη είναι ένας από τους παλαιότερους διεθνείς οργανισμούς στον κόσμο. Κύριοι στόχοι της είναι η διασφάλιση και η ανάπτυξη της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στον ποταμό Δούναβη για τα εμπορικά πλοία που φέρουν τις σημαίες των δέκα κρατών μελών της.

Από πέρυσι, η Ρωσία επέκτεινε τις επιθέσεις της για να συμπεριλάβει τις ουκρανικές λιμενικές υποδομές στον Δούναβη. Συγκεκριμένα, αρκετές ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο δομούν τις ουκρανικές εγκαταστάσεις σιτηρών στο λιμάνι Izmail του Δούναβη, καταστρέφοντας πάνω από 10.000 μετρικούς τόνους σιτηρών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τέτοιες ενέργειες αντιβαίνουν στη Σύμβαση του Βελιγραδίου.

Είχε προηγηθεί, τον Μάρτιο του 2022, ο τερματισμός των εξουσιών της Ρωσίας στην Επιτροπή.

Το ψήφισμα σήμαινε ότι οι Ρώσοι εκπρόσωποι απολύθηκαν από τις διπλωματικές και διοικητικές-τεχνικές θέσεις της Γραμματείας της Επιτροπής. Παρόλο που οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας επανήλθαν μέσω ειδικού θαλάσσιου διαδρόμου, η διαδρομή του Δούναβη εξακολουθεί να αποτελεί κρίσιμη εναλλακτική ναυτιλιακή οδό.

Πρόσφατα, ο κρατικός μεταφορέας Ukrainian Danube Shipping (UDP) ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει την υπηρεσία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων προς τα λιμάνια του Δούναβη της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ρουμανίας.