Η Masdar, με έδρα το Αμπού Ντάμπι, ολοκλήρωσε την εξαγορά του 49% των μετοχών του υπεράκτιου αιολικού έργου 3 GW Dogger Bank South (DBS) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η RWE θα ηγηθεί της ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου με ποσοστό 51% καθ' όλη τη διάρκεια του έργου. Η Masdar και η RWE υπέγραψαν συμφωνία να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τα έργα DBS στην COP28 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

τον περασμένο Δεκέμβριο. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Masdar είναι πλέον μέτοχος και στα δύο έργα, ενώ η RWE διατηρεί ποσοστό 51%.

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο DBS, που βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τις βορειοανατολικές ακτές της Αγγλίας, θα χωρίζεται σε δύο τοποθεσίες, DBS East και DBS West, η καθεμία με δυναμικότητα 1,5 GW και έκταση 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το επόμενο αναπτυξιακό ορόσημο για τα έργα θα είναι η υποβολή αιτήσεων για την έκδοση Διαταγμάτων Έγκρισης Ανάπτυξης, η οποία αναμένεται να γίνει κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, δήλωσε η RWE. Σε περίπτωση επιτυχίας, τα επόμενα βήματα θα είναι η εξασφάλιση Συμβάσεων Διαφοράς (CfD), ακολουθούμενη από τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και, τέλος, τη θέση σε λειτουργία έως το 2031.

"Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ολοκληρώσουμε αυτή τη συναλλαγή, η οποία έχει μεγάλη σημασία για την περαιτέρω ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια από τις βασικές στρατηγικές αγορές μας. Μαζί με τη Masdar στοχεύουμε να παραδώσουμε 3 γιγαβάτ νέας υπεράκτιας αιολικής ισχύος και να συμβάλουμε σημαντικά στην απαλλαγή του ενεργειακού συστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου από τις ανθρακούχες εκπομπές", δήλωσε ο Markus Krebber, Διευθύνων Σύμβουλος της RWE.

Η RWE συνήψε συμφωνίες μίσθωσης για τα έργα DBS με το Crown Estate τον Ιανουάριο του 2023.

Η κατασκευή των έργων θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από τα τέλη του 2025, ενώ τα πρώτα 800 MW ηλεκτρικής ενέργειας προγραμματίζεται να τεθούν σε λειτουργία το 2029.

Όσον αφορά τη Masdar, η εταιρεία στοχεύει σε ένα χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δυναμικότητας 100 GW έως το 2030.