«Δεν Μπορούμε να Κλείσουμε τα Σύνορα της ΕΕ στα Κινεζικά Φωτοβολταϊκά», Λέει η Επίτροπος Ενέργειας

«Δεν Μπορούμε να Κλείσουμε τα Σύνορα της ΕΕ στα Κινεζικά Φωτοβολταϊκά», Λέει η Επίτροπος Ενέργειας
energia.gr
Δευ, 4 Μαρτίου 2024 - 18:21

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υποστηρίξει τους δοκιμαζόμενους Ευρωπαίους κατασκευαστές ηλιακών συλλεκτών, αλλά δεν μπορεί να κλείσει τα σύνορά της στις εισαγωγές τέτοιων προϊόντων. Αυτό δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, η Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για την ενεργειακή πολιτική, κ. Κάντρι Σίμσον, σύμφωνα με το Reuters

Λίγες είναι, πλέον, οι ευρωπαϊκές εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ και το πρόσφατο κλείσιμο αρκετών από τα εργοστάσιά τους τις ώθησαν στο να ζητήσουν έκτακτη υποστήριξη από τις Βρυξέλλες – στα μέτρα που ζητούν από την Κομισιόν να επιβάλει περιλαμβάνονται, μάλιστα, οι εμπορικοί περιορισμοί σε φθηνές κινεζικές εισαγωγές που οι ευρωπαϊκές αυτές εταιρείες δυσκολεύτηκαν να ανταγωνιστούν.

Ωστόσο, η Simson απέκλεισε το ενδεχόμενο διακοπής των εισαγωγών, κάτι που, όπως είπε, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα της ΕΕ να εγκαταστήσει επαρκή ηλιακή ενέργεια για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Τα περισσότερα ηλιακά πάνελ και εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη εισάγονται από την Κίνα.«Υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τη βιομηχανία μας, αλλά είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε τα σύνορά μας γιατί χρειαζόμαστε ηλιακά πάνελ», είπε η Σίμσον στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της σε συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας των χωρών-μελών της ΕΕ.

«Πρέπει να υποστηρίξουμε τον κλάδο μας, αλλά χρειαζόμαστε όλα τα προϊόντα για να πετύχουμε τους πολύ φιλόδοξους στόχους μας», πρόσθεσε.

Οι Υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ συναντώνται σήμερα, Δευτέρα, για να συζητήσουν προτάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του κλάδου.

Οι προτάσεις, τις οποίες η Σίμσον και ο επίτροπος βιομηχανίας της ΕΕ Τιερρύ Μπρετόν διατυπώνουν σε επιστολή τους προς τους υπουργούς πριν από τη συνάντηση, περιλαμβάνουν τη χρήση περισσότερων εθνικών κρατικών ενισχύσεων για την υποστήριξη κατασκευαστών ηλιακών ενέργειας και τη διοργάνωση δημοπρασιών ηλιακής ενέργειας και προγραμμάτων υποστήριξης που υποστηρίζουν ηλιακούς συλλέκτες με υψηλά περιβαλλοντικά και εργατικά στάνταρντς που θα μπορούσαν να δώσουν πλεονέκτημα στους κατασκευαστές της ΕΕ.Οι εταιρείες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά θα μπορούσαν επίσης να δεσμευτούν ότι θα συμπεριλάβουν προϊόντα παραγωγής της ΕΕ στα χαρτοφυλάκιά τους, ανέφερε η επιστολή, την οποία είδε το Reuters.

Στην επιστολή προτείνεται, επίσης, στους Υπουργούς Ενέργειας των κρατών-μελών να συμφωνήσουν από κοινού να λάβουν υπόψη ορισμένες από τις προτάσεις σε μια από τις προσεχείς συνεδριάσεις της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της ΕΕ εγκατέστησαν επίπεδα ρεκόρ ηλιακής δυναμικότητας πέρυσι, 40% περισσότερα σε σχέση με το 2022. Τα περισσότερα από αυτά τα πάνελ και εξαρτήματα προέρχονταν από την Κίνα – σε ορισμένες περιπτώσεις, το 95%, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΙΕΑ.