Η WindEurope και ο Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την προώθηση της ανάπτυξης της χερσαίας και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο Αζερμπαϊτζάν και στην ευρύτερη περιοχή της Κασπίας Θάλασσας. Μέσω αυτής της συνεργασίας τα μέρη στοχεύουν στην αξιοποίηση του τεράστιου χερσαίου και υπεράκτιου αιολικού δυναμικού της περιοχής

συμβάλλοντας στον παγκόσμιο στόχο του τριπλασιασμού της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.

Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν επιθυμεί οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αποτελούν το 30% της συνολικής εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος της χώρας έως το 2030.
Με την υπογραφή του μνημονίου η WindEurope και ο Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν δεσμεύονται να συνεργαστούν σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων και η θέσπιση κριτηρίων ανταγωνισμού.

Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση ποιοτικών κριτηρίων που δεν εξετάζουν μόνο την τιμή αλλά και την προστιθέμενη αξία σε τομείς όπως η προστασία της βιοποικιλότητας, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, οι όροι του Μνημονίου Συνεννόησης αναγνωρίζουν ότι ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός και η ανάπτυξη του δικτύου είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και ότι η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης θα διασφαλίσει την αποτελεσματική ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, δήλωσε: "Η WindEurope έχει την τιμή να υπογράψει αυτό το Μνημόνιο Συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν για να το βοηθήσει να αναπτύξει τα αιολικά του πάρκα, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα της Κασπίας. Είναι σπουδαίο ότι θέλουν να κατασκευάσουν τόσα πολλά και ότι θέλουν να εξάγουν την ενέργεια στην Ευρώπη μέσω του σχεδιαζόμενου καλωδίου στη Μαύρη Θάλασσα. Πρόκειται για μια συνεργασία με την οποία όλοι κερδίζουν".