Η ΕΕ Δημιουργεί Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης Φυτοϋγειονομικής Περίθαλψης κατά των Παρασίτων

Η ΕΕ Δημιουργεί Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης Φυτοϋγειονομικής Περίθαλψης κατά των Παρασίτων
energia.gr
Τετ, 6 Μαρτίου 2024 - 12:55

Το Συμβούλιο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν το βράδυ της Τρίτης (5 Μαρτίου) για την αναθεώρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας του μπλοκ, την απλούστευση των κανόνων και τη σύσταση μιας ομάδας δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση των νέων επιβλαβών οργανισμών. "Αυτή η στοχευμένη βελτίωση (...) θα διασφαλίσει ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε καλά εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουμε

τις φυτοϋγειονομικές απειλές", δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο Βέλγος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Γεωργίας Νταβίντ Κλαρινβάλ, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου για τη γεωργία.

Ο φυτοϋγειονομικός νόμος θεσπίζει κανόνες για την προστασία του μπλοκ από την είσοδο και την εξάπλωση νέων φυτικών επιβλαβών οργανισμών - γνωστών ως "επιβλαβών οργανισμών καραντίνας" - και για την καταπολέμηση των επιβλαβών οργανισμών που υπάρχουν ήδη στην ΕΕ - "ρυθμιζόμενων επιβλαβών οργανισμών μη καραντίνας".

Οι νομοθέτες συμφώνησαν να συσταθεί μια ενωσιακή ομάδα έκτακτης ανάγκης για την υγεία των φυτών που θα βοηθά τις χώρες της ΕΕ να αποτρέψουν την εμφάνιση παθογόνων μικροοργανισμών, όπως πρότεινε η επιτροπή γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ομάδα θα απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες που θα διορίζονται από την Επιτροπή, με βάση τις προτάσεις των κρατών μελών. Θα έχουν "διαφορετικές ειδικότητες" στον τομέα της υγείας των φυτών και θα υποστηρίζουν τις χώρες για την εξάλειψη των επιβλαβών οργανισμών.

Η ειδική ομάδα θα μπορούσε επίσης να παρέχει βοήθεια σε τρίτες χώρες που συνορεύουν με την ΕΕ, κατόπιν αιτήματος ενός ή περισσότερων κρατών μελών, σε περίπτωση επιδημιών επιβλαβών οργανισμών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το μπλοκ.

Η ΕΕ έχει επικαιροποιήσει τη νομοθεσία της για την υγεία των φυτών αρκετές φορές από τη δεκαετία του 2000. Μετά τις εκκλήσεις για δράση από τις οργανώσεις των γεωργών και τους ευρωβουλευτές, η Επιτροπή υπέβαλε τον περασμένο Οκτώβριο πρόταση για την απλούστευση των κανόνων και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή τους.

Ο κατάλογος των πιο επικίνδυνων οργανισμών της ΕΕ περιλαμβάνει το βακτήριο Xylella fastidiosa, το ιαπωνικό σκαθάρι, το ασιατικό μακρύκερο σκαθάρι, το βακτήριο του πρασινίσματος των εσπεριδοειδών και τον μύκητα της μαύρης κηλίδας των εσπεριδοειδών.

Οι εν λόγω οργανισμοί διαδίδονται όλο και περισσότερο λόγω του παγκόσμιου εμπορίου και της κλιματικής αλλαγής και ενδέχεται να έχουν σημαντικές κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Κύρια στοιχεία
Η αναθεωρημένη έκδοση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας αποσκοπεί στην ενίσχυση των διαδικασιών για τα φυτά υψηλού κινδύνου, στην απλούστευση των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων και στην αύξηση της ψηφιοποίησης.

Η συμφωνία προβλέπει την καλύτερη χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος για την υποβολή κοινοποιήσεων και εκθέσεων από τις χώρες της ΕΕ και ορίζει ότι ένα ηλεκτρονικό φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό μπορεί να χρησιμοποιείται για να συνοδεύει τη διακίνηση των φυτών πριν από την έκδοση του φυτικού διαβατηρίου, που απαιτείται για το εμπόριο φυτών στην ΕΕ.

Οι συννομοθέτες συμφώνησαν επίσης να παρατείνουν τη διάρκεια των πολυετών προγραμμάτων επισκόπησης κινδύνου για να μειωθεί η γραφειοκρατία και να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τις αρμόδιες αρχές και τους φορείς.

euractiv.com