Η επόμενη δημοπρασία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα προσφέρει ετήσια επιδότηση ρεκόρ 1 δισ. λιρών, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη, αν και δέχθηκε επικρίσεις από ορισμένους Συντηρητικούς της Σκωτίας για την παράταση του έκτακτου φόρου για τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Ο καγκελάριος του Θησαυροφυλακίου του Ην. Βασιλείου (υπουργός Οικονομικών) Τζέρεμι Χαντ διέθεσε την Τετάρτη τετραπλάσιο ποσό στήριξης στον φετινό γύρο υποβολής προσφορών για τους προγραμματιστές ανανεώσιμης παραγωγικής ικανότητας σε σύγκριση με πέρυσι.

Η κατανομή περιλαμβάνει 800 εκατ. στερλίνες που προορίζονται για υπεράκτια αιολικά έργα, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αναζωογονήσει τον τομέα, αφού δεν κατάφερε να προσελκύσει καμία προσφορά από προγραμματιστές θαλάσσιων αιολικών πάρκων το 2023, επειδή το επίπεδο της προσφερόμενης στήριξης ήταν πολύ χαμηλό.

Η Emma Pinchbeck, διευθύνουσα σύμβουλος του εμπορικού ομίλου Energy UK, δήλωσε ότι η κυβέρνηση "άκουσε την ενεργειακή βιομηχανία" και χαιρέτισε την ενίσχυση του προϋπολογισμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία έστειλε ένα "σημαντικό μήνυμα" στους επενδυτές.

Ωστόσο, ο Συντηρητικός καγκελάριος επικρίθηκε από ανώτερους Σκωτσέζους πολιτικούς του κόμματός του, αφού παρέτεινε τον έκτακτο φόρο στους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων της Βόρειας Θάλασσας για ένα επιπλέον έτος, έως τον Μάρτιο του 2029. Το μέτρο θα συγκεντρώσει επιπλέον 1,5 δισ. στερλίνες από τον κλάδο, ο οποίος εδρεύει στο Αμπερντίν, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας.

Ο Ντάγκλας Ρος, επικεφαλής των Συντηρητικών της Σκωτίας, χαρακτήρισε την κίνηση "βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση", ενώ ο Άντριου Μπόουι, νεότερος υπουργός Ενέργειας και βουλευτής του Δυτικού Αμπερντένσαϊρ και του Κινκάρντιν, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή ήταν "βαθιά απογοητευτική".

Το Εμπορικό Επιμελητήριο Aberdeen & Grampian και ο κλαδικός φορέας Offshore Energies UK προειδοποίησαν ότι αυτό θα επιτείνει τις απώλειες θέσεων εργασίας στον τομέα.

"Ο Τζέρεμι Χαντ δεν χάνει μόνο την υποστήριξη της βιομηχανίας, αλλά χάνει και την υποστήριξη των βουλευτών στα βορειοανατολικά", δήλωσε ο Ράιαν Κράιτον, διευθυντής πολιτικής του επιμελητηρίου.

Ο Χαντ υπερασπίστηκε την κίνηση, λέγοντας ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας, οι οποίες οδήγησαν εξαρχής στην απόφαση να επιβληθεί έκτακτος φόρος, "αναμενόταν να διαρκέσουν περισσότερο . . . [και] το ίδιο θα συμβεί και με τα έκτακτα κέρδη του τομέα".

Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο προηγείται κατά πολύ στις δημοσκοπήσεις ενόψει των αναμενόμενων γενικών εκλογών φέτος, δήλωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τον συντελεστή από 75% για την εισφορά σε 78% και να τον διατηρήσει σε ισχύ μέχρι το τέλος του επόμενου κοινοβουλίου.

Ο Χαντ επιβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνηση συμφώνησε να αγοράσει δύο περιοχές που προορίζονται για νέα πυρηνική ενέργεια, στη Wylfa, στο Anglesey, και στο Oldbury, στο South Gloucestershire, από τη Hitachi σε μια προσπάθεια να αναθεωρήσει τα σχέδια για την κατασκευή μιας νέας γενιάς αντιδραστήρων.

Η ιαπωνική εταιρεία εγκατέλειψε τα σχέδια για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών και στις δύο τοποθεσίες πριν από τέσσερα χρόνια, αφού δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία χρηματοδότησης με τη βρετανική κυβέρνηση.

Όμως ο καγκελάριος φάνηκε να ανακοινώνει μια μικρή καθυστέρηση στις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει την ανάπτυξη ενός νέου τύπου μικρότερων πυρηνικών σταθμών, που ονομάζονται "μικροί-αρθρωτοί αντιδραστήρες".

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι σχεδίαζε να επιλέξει τα νικητήρια σχέδια που θα υποστήριζε μέχρι την άνοιξη, αλλά ο Χαντ δήλωσε ότι οι εταιρείες έχουν τώρα περιθώριο μέχρι τον Ιούνιο να υποβάλουν τις αρχικές απαντήσεις τους στις προσφορές.

Η κατανομή της δημοπρασίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χρησιμοποιείται για να καθοριστεί πόσα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να υποστηρίξει κάθε γύρος και εξαρτάται επίσης από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση συγκεντρώνει τελικά τη χρηματοδότηση μέσω εισφοράς στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, έως και 9GW υπεράκτιων αιολικών έργων θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμα για υποβολή προσφορών για συμβάσεις στον φετινό γύρο. Η κυβέρνηση επιθυμεί το Ηνωμένο Βασίλειο να διαθέτει 50GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος έως το 2030, από περίπου 14GW που είναι τώρα.