Καθώς διαμάχεται με την ExxonMobil για τα δικαιώματα σύμπραξης στα ανοικτά της Γουιάνας, η Chevron ολοκλήρωσε μια συμφωνία για την εξαγορά του αναπτυσσόμενου υπεράκτιου τομέα της Ουρουγουάης. Η πετρελαϊκή βιομηχανία βλέπει μεγάλες δυνατότητες στους γεωλογικούς σχηματισμούς στα ανοικτά των ακτών της Ουρουγουάης και η Chevron έχει βάλει ένα σημαντικό στοίχημα στο μέλλον της.

Η Chevron κατέληξε σε συμφωνία για την απόκτηση του 60% του λειτουργικού μεριδίου στην άδεια OFF-1 της Challenger Energy, περίπου 50 ναυτικά μίλια ανοικτά της Ουρουγουάης. Η Chevron καταβάλλει 12,5 εκατομμύρια δολάρια προκαταβολικά, συν το πλήρες κόστος μιας σεισμικής εκστρατείας για την αξιολόγηση της περιοχής μίσθωσης. Εάν οι εταίροι αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν μια ερευνητική γεώτρηση, η Chevron θα καλύψει το ήμισυ του μεριδίου της Challenger στο κόστος.

"Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η περιοχή AREA OFF-1 διαθέτει τεράστιες δυνατότητες και αυτό το farm-out αποτελεί ισχυρή επιβεβαίωση της υψηλής ποιότητας τεχνικής εργασίας που έχει κάνει η CEG μέχρι σήμερα", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Challenger, Eytan Uliel, σε δήλωσή του.

Η συμφωνία εκπληρώνει το μακροπρόθεσμο σχέδιο της Challenger για την εκμετάλλευση της ανάπτυξης του OFF-1. Η εταιρεία εξακολουθεί να κατέχει το 100 τοις εκατό του κοντινού μπλοκ OFF-3.

Οι γεωλόγοι πετρελαίου πιστεύουν ότι οι σχηματισμοί στα ανοικτά των ακτών της Ουρουγουάης έχουν ομοιότητες με τις πρόσφατες ανακαλύψεις σε μια παραμεθόρια περιοχή στα ανοικτά της Ναμίμπια, όπου η TotalEnergies βρήκε πέντε δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στην ανακάλυψη Venus τον Φεβρουάριο του 2022. Οι πρώτοι επενδυτές στην Ουρουγουάη περιλαμβάνουν τις APA, YPF, Shell, εκτός από την Challenger, και αναμένεται μια πολυμερής εκστρατεία τρισδιάστατης σεισμικής έρευνας στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2025.

Η άλλη μεγάλη επένδυση της Chevron στον υπεράκτιο τομέα της Νότιας Αμερικής έχει εξελιχθεί λιγότερο ομαλά, αν και η αμερικανική υπερμεγάλη εταιρεία εξακολουθεί να αναμένει ότι θα επικρατήσει. Η ExxonMobil έχει καταθέσει υπόθεση διαιτησίας για να εμποδίσει την Hess να πουλήσει ένα κόσμημα του στέμματος - το 30% μη λειτουργικό μερίδιό της στο παραγωγικό οικόπεδο Stabroek στα ανοικτά της Γουιάνας - στη Chevron. Οι συμμετοχές της Hess στη Γουιάνα αποτελούν σημαντικό μέρος του λόγου για τον οποίο η Chevron έχει προσφερθεί να αγοράσει την εταιρεία έναντι 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η υπόθεση μπορεί να καθυστερήσει το κλείσιμο της συμφωνίας.