Ο ισπανικός γίγαντας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Iberdrola, ο οποίος κατέχει περίπου το 81,6% της αμερικανικής θυγατρικής του Avangrid, υπέβαλε προσφορά για την απόκτηση του υπόλοιπου 18,4% της εταιρείας με έδρα το Κονέκτικατ έναντι 2,48 δισ. δολαρίων ΗΠΑ (2,28 δισ. ευρώ). Η Iberdrola αναφέρει ότι θέλει να αυξήσει την έκθεσή της στον τομέα των δικτύων στις ΗΠΑ και να αναπτυχθεί σε αγορές με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα και σε ρυθμιζόμενες επιχειρήσεις όπως τα δίκτυα.

Η Avangrid έχει δύο κύριους επιχειρηματικούς τομείς: τα δίκτυα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέσω της επιχείρησης δικτύων, ο αμερικανικός βραχίονας της Iberdrola κατέχει και διαχειρίζεται οκτώ εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, και μέσω της επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Avangrid κατέχει και διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο εγκαταστάσεων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πέρυσι, η Iberdrola, μέσω της Avangrid, ξεκίνησε ένα έργο για την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Νέας Υόρκης, ώστε να βοηθήσει στην παροχή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας από το δίκτυο του Long Island στην πόλη της Νέας Υόρκης και την κομητεία Westchester. Το έργο αναπτύσσεται από κοινού με την Edison Transmission, την National Grid Ventures και την Central Hudson Electric Transmission και έχει ως στόχο να προσθέσει περίπου 150 χιλιόμετρα (περίπου 90 μίλια) νέων γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης που θα διέρχονται τόσο υπόγεια όσο και υποβρύχια.

Ανακοινώνοντας το έργο τον Ιούνιο του 2023, η Iberdrola σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι ο κύριος προορισμός για τις επενδύσεις της εταιρείας, διαθέτοντας 21,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ (περίπου 19,7 δισ. ευρώ) έως το 2025, ενώ 9 δισ. δολάρια ΗΠΑ (περίπου 8,2 δισ. ευρώ) έχουν ήδη επενδυθεί στη χώρα από το 2020 έως το 2022.

Στον τομέα των δικτύων μεταφοράς και διανομής, οι επενδύσεις της Iberdrola στις ΗΠΑ αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση για την αύξηση της ποιότητας των υπηρεσιών και της ανθεκτικότητας σε ακραία καιρικά φαινόμενα και για να καταστεί δυνατή η ενσωμάτωση περισσότερης καθαρής ενέργειας στο σύστημα, ανέφερε η εταιρεία.

Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι επενδύσεις που πραγματοποιεί η Iberdrola στις ΗΠΑ έως το 2025 θα οδηγήσουν σε δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περίπου 10 GW, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Avangrid είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ΗΠΑ με βάση την εγκατεστημένη ισχύ, δήλωσε η Iberdrola πέρυσι, προσθέτοντας ότι η αμερικανική εταιρεία ηγείται της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών στη χώρα με χαρτοφυλάκιο άνω των 6.000 MW.

Υπό κατασκευή, η Avangrid (Iberdrola) διαθέτει το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Vineyard Wind 1 ισχύος 806 MW στα ανοικτά της Μασαχουσέτης. Πρόκειται για το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο μεγάλης κλίμακας στις ΗΠΑ.