Ως ένδειξη αναζωπύρωσης της ακροαριστερής τρομοκρατίας εκλαμβάνεται από αρκετούς στη Γερμανία η κλιμάκωση της δράσης της “Ομάδας του Ηφαιστείου” που με εμπρηστική της επίθεση έθεσε εκτός λειτουργίας το εργοστάσιο της Tesla για μία τουλάχιστον εβδομάδα. «Από το 2011, η ακροαριστερή “Ομάδα του Ηφαιστείου” πραγματοποιεί εμπρηστικές επιθέσεις στο Βερολίνο, βάζοντας φωτιά σε οχήματα εταιρειών, αγωγούς καλωδίων σε σιδηροδρομικές γραμμές και υποδομές τηλεπικοινωνιών.

Η πιο πρόσφατη επίθεση έγινε σε πυλώνα ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούσε την αυτοκινητοβιομηχανία Tesla έξω από το Βερολίνο. Πρόκειται για τον προάγγελο τρομοκρατικών χτυπημάτων με βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες;

Το ερώτημα θέτει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Οι νέοι αριστεροί τρομοκράτες».

Γράφει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η νέα τρομοκρατική ομάδα είναι πράσινης απόχρωσης, η οποία δικαιολογεί τις ενέργειές της και με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η αποκαλούμενη “Ομάδα του Ηφαιστείου” ισχυρίζεται ότι αναλαμβάνει δράση ενάντια σε έναν μεγαλεπήβολο και καταστροφικό τρόπο ζωής που εκμεταλλεύεται τη γη και την κακοποιεί καθημερινά. Δεν είναι πλέον μόνο ο αντιφασισμός που επιστρατεύεται για να διασφαλίσει τη συμπάθεια του πληθυσμού, αλλά και η προστασία του κλίματος (…).

Από ακτιβιστές, εξτρεμιστές και τρομοκράτες
Μέχρι τώρα όμως, δράσεις που δεν είχαν ουσιατικό κίνδυνο ζωής αλλά στρέφονταν κατά υποδομών θεωρούνταν ακτιβισμός και ενίοτε εξτρεμισμός, ο χαρακτηρισμός τους ως τρομοκρατία δεν αποτελεί τόσο απάντηση στην κλιμακούμενη απειλή, αλλά στον κλιμακούμενο φόβο για αποσταθεροποίηση γεωοικονομικών και επενδυτικών οικοσυστημάτων. Σε πολιτικό επίπεδο, την ώρα που ανεβαίνει η ακροδεξιά, ενδείξεις ανοχής στον αριστερό εξτρεμισμό θεωρείται ότι θα μπορούσαν να φουντώσουν τον αντισυστημισμό. Έτσι και ενόψει Ευρωεκλογών φαίνεται ότι δρομολογείται η σκλήρυνση της στάσης σε μέτωπα με περιορισμένο πολιτικό κόστος πριν αυτό γιγαντωθεί από ρωγμές στην ασφάλεια.

Θα ευχόταν κανείς να είναι οι υποστηρικτές αριστερών και Πρασίνων εξίσου εξοργισμένοι με τους αριστερούς εξτρεμιστές, όσο και με τους διαμαρτυρόμενους αγρότες. Αλλά ενώ οι αγρότες αντιμετωπίζονται ως απειλή για τη Δημοκρατία, η απάντηση σε αριστερούς δράστες είναι συνήθως η σιωπή. Κι ας συνιστούν πραγματικό κίνδυνο. Δυστυχώς, ακόμη και η επίθεση της “Ομάδας του Ηφαιστείου” δεν αναμένεται να αλλάξει τα πράγματα. Κάποια στιγμή ίσως είναι πια πολύ αργά, και η τρομοκρατία θα έχει φθάσει στο κατώφλι μας. Ακόμα κι αυτό όμως, ίσως να μην ενοχλήσει τους συμπαθούντες».

 

crisismonitor.gr